Förlust med 7-4 i serieepilogen mot SAIK

1pk7753

#57 Joakim Hedqvist satte säsongen 10:e straff mot SAIK, totalt fick Jocke ihop imponerande 44 mål i årets seriespel.

Ikväll spelades den sista omgången av Elitseriens grundserie och Vänersborg, som i och med hemmasegern i söndags mot Tillberga redan var klara för slutspel, tog turen upp till Göransson Arena för att möta tabellfyran Sandviken. Både IFK och SAIK valde att ställa upp med lite förändrat manskap; Vänersborg lät nye målvakten Jonas ”Skorven” Persson vakta buren och Joakim ”Kimmen” Johansson ersatte Rickard Wallin-Kamperin i försvaret medan SAIK valde att vila anfallaren Patrik Nilsson.

Efter en spelad minut krockade SAIK spelarna Christoffer Edlund och Daniel Mossberg i straffområdet och båda blev liggande på isen. Det som såg allvarligt ut från en början vände strax därpå då Mossberg frispelade Edlund som kunde sätta 1-0 efter 7 minuter. Fyra minuter senare repeterade Edlund bedriften då han gled igenom IFK:s försvar och snyggt kunde sätta 2-0.

Dessa två mål blev dock Edlunds enda mål i kvällens match då han plockades av isen och fördes till sjukhus i Gävle med en befarad hjärnskakning efter smällen med Mossberg.

– Vi hade ju knappt börjat spela när vi kom på samma boll och vi såg inte varandra. Krocken blev rätt brutal och det kändes kan jag säga. Men jag är ju lite större och klarade mig bättre. Det var värre för ”Chrille”, berättade Daniel Mossberg efter matchen till bandypuls.se.

Med 2-0 emot sig begärde tränare Stefan Karlsson time-out. Det blev en kort men tydlig sådan, och IFK fick ihop sitt darriga försvarspel och även fart på offensiven. Utdelningen kom också då Joakim Hedqvist fick bollen högt upp i banan med endast två spelare emot sig. Hedqvist släppte bollen bakåt där Emil Viklund hade anslutit och han kunde sätta 2-1 mellan Vänersborgs fostrade Martin Falks stolpar. Direkt efter avslaget för hemmalaget fick återigen Hedqvist tag på bollen ute på vänsterkanten och laddade bössan. Bollen seglade upp i bortre krysset och 2-2 var ett faktum. Speakern basunerade ut ”Nu går det undan”.

Strax därefter blev en IFK-anfallare fälld i straffområdet  och #57 kunde sätta en säker och stenhård straff på vanligt Hedqvist-manér. Det som såg mörkt ut inledningsvis, hade nu vänts till IFK-ledning efter knappa halvtimmen spelad. Glädjen blev dock kortvarig då SAIK både reducerade och sedan tog ledningen i minut 34 och 35. 4-3 var också resultatet efter första halvlek.

Den svenska bandyhymnen hade knappt slutat ljuda förrän Linus Forslund utökade SAIK:s ledning direkt i början av andra halvlek. Sedan följde en trevande kvart och inget av lagen visade prov på någon större offensivlusta. Röing fortsatte att styra där bak i det unga IFK-försvaret och trion Fagerström/Viklund/Pherson tog sig några gånger igenom SAIK:s mittfält med ett fint passningsspel, men detta resulterade enbart i mållösa frislag och hörnor.

Istället blev det 34-årige Daniel Mossberg, en av kvällens huvudaktörer, som försatte IFK i en än jobbigare sits då han satte 6-3 för hemmalaget.

IFK skapade inte mycket framåt, varken spelmässigt eller på de få fasta situationer som bjöds. I 67:e matchminuten försökte sig Johan Koch på en soloraid, som tyvärr slutade i en tuff tackling. På det efterföljande frislaget fick han en smörpassning, och gled in bakom Sandvikens försvar och kunde nästla in 6-4. Närmare än så kom inte IFK. Istället kom spiken i kistan i 82:a minuten då Mossberg lätt dribblade sig genom IFK:s försvar och lekte fram bollen till Henriksen som kunde fastställa slutresultatet 7-4 i en tom bur.

Sammanfattningsvis var det en ganska avslagen sista match de 972 personerna i publiken fick bevittna. Kul var det att få se IFK:s målvakt ”Skorven” göra ett bra jobb i målet trots allt, och bland utespelarna får nog Martin Röing och Emil Viklund ses som dagens bästa blåvita kamrater.

Klart är det också nu att Vänersborg får möta seriesegraren Västerås SK i kvartsfinalen. VSK:s tränare Michael Carlsson meddelade valet i Sveriges Radio senare under kvällen

– Vi har haft två tuffa fajter mot dem (IFK Vänersborg) under säsongen men vi ser ändå att vi har en bra chans att slå dem. Det är ett bra lag med bra skytte och bra fart, de har stora kvaliteter. Det blir tufft.

Första matchen spelas nu till helgen i Västerås och sedan följer returmötet i Vänersborg nästa tisdag, den 23 februari kl. 19:00. Vi ses i Arenan! #allatillarenan

Text: Julius Strömberg

Foto: Patrik Karlsson