Förlust i Vänerdebyt

Villa Lidköping-IFK Vänersborg 5-1 (3-1)

Christoffer Fagerström omringad av Villaspelare under förra årets bortamatch i Lidköping.

Det var två taggade lag som gick ut på isen i Sparbanken Lidköpings Arena under onsdagskvällen. Och konstigt vore det väl annars, med tanke på derbyatmosfär och 3723 personer på läktarna.

Hemmalaget Villa tog som förutspått hand om det mesta av bollinnehavet redan tidigt i en match vars första halvlek kom att handla mycket om hörnor. Efter prick 10 minuter kunde Villa-spelaren Martin Johansson, som just i dag fick besked om att han fått en VM-biljett av förbundskapten Svenne Olsson, slå in en retur efter hörna. Fyra minuter senare utökade David Karlsson ledningen till 2-0 med ett skott upp i nättaket. Det kom till på lagets tredje hörna dittills i matchen.

IFK fick jobba hårt för att försöka ta bollen, men arbetade sig successivt in i matchen, inte minst tack vare en storspelande David Borvall i Vänersborgsmålet. Efter ca 20 minuters spel drog målskytten Johansson på sig en utvisning efter att ha fällt Christoffer Fagerström som kom framstormande på högerkanten. Det numerära övertaget gav lite andrum, och halvvägs in i utvisningen kunde Joakim Hedqvist reducera till 2-1 med ett välplacerat skott. Just det – ett hörnmål även det.

Tio minuter senare fick hemmapubliken jubla igen, men den här gången förgäves. Jesper Erikssons mål dömdes bort för offside, vilket ledde till högljudda protester från hemmaspelare och publik. Kanske var det frustrationen över det uteblivna målet som ledde fram till situationen kort därefter, när ett rejält tumult utbröt vid ena långsidan.

Felix Phersson utdelade en hård tackling på Lars Fall, som flög in i reklamskyltarna vid ena långsidan. Den senare av de två blev helt rasande och gav sig på Phersson bakifrån. Det bildas snart en klunga där såväl spelare som domare försöker dra isär dem. Resultatet blev en fullängdsutvisning för vardera lag.

Innan domaren blåste av för paus hann David Karlsson sätta 3-1 för hemmalaget, och tidigt i andra halvlek var det Christoffer Fagerströms tur att sätta sig i utvisningsbåset. Därifrån fick han se David Karlsson fullborda sitt hattrick med ytterligare ett hörnmål.

IFK Vänersborg fortsatte att försöka framåt, men tyvärr blev det en del bolltapp i viktiga lägen. Villa skapade flera farliga chanser, men den här kvällen var det minst sagt svårt att överlista målvakt David Borvall. I den 60:e minuten räddade han 4-5 skott på rad innan IFK-försvaret kunde rensa bort bollen, och tio minuter senare gjorde han en fantastisk enhandsräddning. Strax därefter räddade ribban Vänersborg från en brantare uppförsbacke.

Det var också Borvall som, föga förvånande, röstades fram till bäste bortaspelare, men tyvärr räckte det inte den här kvällen. Ytterligare IFK-mål uteblev och istället kunde Johan Esplund fastställa slutresultatet till 5-1 på övertid.

För IFK Vänersborgs del är det genast nya tag som gäller, och nu laddar vi om inför hemmamatchen mot Hammarby som spelas redan på fredag. Vi ses väl där?

David Borvall storspelade mellan stolparna.