Förlust i Sandviken med 7-3

IFK Vänersborg kunde mönstra ordinarie manskap i denna tredje kvartsfinal borta mot Sandvikens AIK. Efter fem dagars uppehåll såg det ut som det var lite sega ben från IFK:arna sida inledningsvis och SAIK ägde bollen mest och rullade runt den bra inom laget.

IFK försvarade sig dock matchen igenom mycket bra, så även inledningsvis och istället för att SAIK lyckades utnyttja sitt spelövertag så var det IFK som tog ledningen efter sju minuters spel, när Joakim Hedqvist plockade ner en lyra från Petter Andersosn, rundade siste försvararen och avslutade lågt i bortre hörnet.

Feldömd straff

Ledningen stod sig inte särskilt länge tyvärr, utan bara tre minuter senare kunde Christoffer Edlund göra 1-1 på straff. En helt feldömd straff där den assisterande domaren, efter visss tveksamhet, kom fram till att SAIK-spelaren fälldes innanför straffområdet, men tv-repriserna visade att förseelsen skedde en dryg meter utanför.

Matchen gick efter kvitteringen in i en lugnare period. SAIK ägde fortsatt mest boll men hade svårt att skapa målchanser mot ett aggressivt och tätt IFK-försvar. IFK å sin sida skapade inte heller särskilt mycket mer än några hörnor och en fin chans för Robin Lundqvist, men hotade hela tiden med bra lyft och kvicka omställningar.

I slutet av första halvlek tappade dock IFK fokus i det defensiva spelet för ett par korta ögonblick, och det har man inte råd med mot SAIK. Först tappade man bort Erik Pettersson som helt fri kunde lyfta in 2-1, och strax innan halvtidsvilan gick ett par spelare bort sig mot en diagonalåkande Christoffer Edlund som fick fritt skottfält och satte 3-1, otagbart för Gabriel Bridholm.

IFK spottade upp sig

I andra halvlek fortsatte SAIK att hålla i bollen och rulla runt bra, och till slut hittade bollen fram till Ted Haraldsson som fick drömträff från distans och gjorde 4-1. Tung uppförsbacke för IFK som åtminstone spottade upp sig och gjorde ett allvarligt försök att vända på matchen. Tyvärr hade SAIK en storspelande landslagsmålvakt som sista utpost, Joel Othén.

Othén räddade först Joakim Hedqvists straff sedan Andreas Eriksson rivits ner, och på den efterföljande hörnan fick Hedqvist på ett bra skott med Othén hann ner och rädda med vänsterhanden den gången också. Därefter följde ett bombardemang från ett furiöst kämpande IFK Vänersborg som avlossade mängder av skott men fick se alla plockas av Othén.

Det krävdes ett snabbt frislag från Joakim Hedqvist i den 72:a minuten för att få hål på SAIK-målvakten.  Tyvärr lyckades IFK trots en fin forcering inte komma närmare hemmalaget än så. Erik Pettersson fick serverat fritt skottläge av Johan Löfstedt och det förvaltade han på bästa sätt – stenhårt upp i bortre krysset till 5-2.

Sen Hedqvist-reducering räckte inte

IFK tog timeout och började lyfta upp mer folk i anfallet, vilket gav utdelning. Joakim Hedqvist fick boll i straffområdet av Robin Lundqvist och dundrade in sitt tredje mål för dagen med fem minuter kvar att spela. Några mer IFK-mål blev det dock inte i matchen utan istället kunde SAIK kontra mot ett decimerat IFK-försvar och göra både 6-2 och 7-2 i slutet, även om 7-2-målet borde underkänts då det styrdes i mål via Johan Löfstedts så kallade arsle.

Sammanfattningsvis gör IFK ändå en fullt godkänd match. Defensiven fungerade mycket fint och vållade SAIK:s namnkunniga offensiv en hel del problem. Offensivt fanns det mer att önska i första halvlek, men i andra går IFK framåt med mer folk och mer fart och skapar genast målchanser. SAIK vann rättvist, man var lite vassare matchen igenom, men segersiffrorna blev ett par mål för stora.

Backlinjen får högsta betyg

Alla fem i försvarslinjen, tillsammans med tremålsskytten Joakim Hedqvist och de hårt jobbande mittfältarna Robin Lundqvist och Emil Viklund, får bäst betyg i IFK den här eftermiddagen.

Nu väntar en avgörande match i Arena Vänersborg på tisdag. IFK Vänersborg måste vinna för att tvinga fram en femte och avgörande kvartsfinal, annars är säsongen över för vårt blåvita lag.

Så sitt inte i soffan på tisdag utan se till att ge IFK Vänersborg ditt stöd där de behöver det som mest – i Arena Vänersborg.

Kl 19.15 på tisdag 26 februari är det som gäller. Kom dit! Vår fantastastiska hemmapublik är alltid lagets tolfte spelare!