Förlust i hemmapremiären

IFK Vänersborg – Hammarby Bandy 4-6 (2-3)

Hammarbys kapten Erixon med Vänersborgs Fagerström och Röing. Foto: Patrik Karlsson

Årets första elitseriematch på hemmaplan inleddes med en hyllning av IFK-trotjänaren Viktor Weiselius. Med över 400 matcher och 100 mål för klubben har Weiselius gjort sig förtjänt av alla hyllningar.

När domaren Roland Fager sedan blåste igång matchen satte båda lagen full fart från början. Hammarby pressade högt och anföll med många spelare på bred front, men IFK hanterade det väl. Andreas Eriksson åkte sig fri på två fina lyft men ingen utdelning då. Istället tog man ledningen i nionde matchminuten då Joakim Hedqvist hängde in 1-0 i nättaket på högerhörna.

Flygande anfall resulterade

Hedqvist spelade sedan sex minuter senare fram Andreas Eriksson som skar in från vänster och lade in 2-0. Ett flygande anfall i hög fart som Andreas  avslutade säkert. Där tog dock det roliga slut för IFK. Hammarby skruvade upp tempot och pressen ytterligare, vilket vållade IFK en del problem i uppspelsfasen, och Ulf Einarsson kunde reducera till 2-1efter en tilltrasslad situation i straffområdet.

Hammarby gick runt mycket på kanterna och skapade många hörnor, och efter en dryg halvtimmes spel fick man utdelning när Stefan ”X:et” Erixon lyckades få ett skott igenom IFK-muren till 2-2. Sista kvarten sjönk tempot i matchen men halvlekens och Hammarbys målproduktion var tyvärr inte över. Per Einarsson bröt en passning på mittplanen, passade till Kalle Spjuth som sköt ett skott som smet in mellan Gabriel Bridholms benskydd och gav halvtidsresultatet 2-3.

Vackert av Pasjkin

I andra halvlek fortsatte spelbilden med ett Hammarby som ägde mycket boll och ett IFK som var vassa i omställningslägena. IFK jagade kvittering men Hammarby var de som gjorde halvlekens första mål. Bortalagets bäste utespelare, Ulf Einarsson, lyfte en fin boll till Misja Pasjkin som tog ner den och sköt direkt – upp i bortre krysset. Ett mål som kom som en blixt från klar himmel och var nästan lika vackert.

När nämnde Ulf Einarsson i 59:e minuten sedan drev upp bollen och sköt ett lågt skott som Gabriel Bridholm inte fick grepp om, stod det hastigt och mindre lustigt med IFK-ögon 2-5 till Hammarby. IFK hade svårt att få igång det offensiva spelet men fick luft under vingarna när Robin Lundqvist mycket läckert gled igenom Hammarbys försvar och lyfte in 3-5 bara tre minuter efter Hammarbys mål.

Marginalerna emot sig

Ännu bättre blev det när Joakim Hedqvist vände på en femöring i straffområdet, passade till framstörtande Andreas Eriksson som blev upphakad med straff som påföljd. Straffen satte Joakim Hedqvist via Andreas Bergwalls handskar och in i mål till 4-5, och plötsligt var det match igen. En av idrottens sanningar är dock att ett lag aldrig är så sårbart som direkt efter att man gjort mål. Det var IFK ett bevis på när Ulf Einarsson spelade fram Adam Gilljam mer eller mindre direkt på avslag, och GIlljam lyfte säkert in 4-6 till ”Bajen”.

IFK jagade på bra i slutet av matchen men man hade inte marginalerna på sin sida. Hammarby har också världens bäste målvakt, Andreas Bergwall, mellan stolparna och han gjorde en handfull kanonräddningar i andra halvlek som hindrade en upphämtning från IFK. Utöver det hade Joakim Hedqvist ett skott klockrent i ribban och en straff som räddades av Bergwall.

En ojämn insats av ett IFK som inte hade marginalerna på sin sida. Bara att ta nya tag i nästa match, som är om en vecka borta mot IFK Motala. Bästa IFK:are var Joakim Hedqvist och Christoffer Fagerström. I Hammarby var Andreas Bergwall mycket bra, liksom Ulf Einarsson och Robin Sundin.

 

Berner om matchen

Några ord från tränare Jonas Berner som hunnit fundera över förlusten i en dryg timme efter match:

– Vi börjar otroligt bra första 20 minuterna och tar ledningen med 2-0. Sedan äter sig Hammarby in i matchen, får några enkla mål. Vi går ner i aktivitet och glömmer plötsligt det vi tidigare gjorde bra. Hammarby är effektiva. Vi har också våra lägen, men sätter dem inte.

Hur kommer det att man slappnar av vid en 2-0-ledning mot ett lag som Hammarby?

– Man slappnar inte av, men man börjar nog tänka för mycket, och gör inte sin grej hela tiden. Vi pratade om i halvtid att vi måste ta upp farten igen i andra halvlek.

Vad tar ni med er för positivt från matchen?

– Jag tycker ändå vi gör många bra saker. Vi gör några flippar och lyft och skapar någonting hela tiden på chanserna. Men det vi tar lärdom av är att vi blir väldigt stressade när vi gör minsta misstag, för det straffar sig direkt mot ett lag som Hammarby. Därför måste vi bli mycket mer noggranna i varje situation och vi behöver vara oerhört konsekventa.

Men att förlora med 4-6 mot ett lag som Hammarby, känns inte som en skandal ändå?

– Hela deras centrallinje är landslagsspelare, det är ett tufft motstånd. Men det som irriterar oss är att vi är så nära. Hade vi minimerat våra egna misstag så hade vi kunnat tagit detta, vi är ju med i matchen.

Några du vill lyfta fram från matchen?

– Offensivt gör vi mycket bra. Fagerström duktig idag igen. Koch är bra när han kommer med i spelet och Hedqvist har mycket energi.

 

Mer om matchen:

Elitrapport.se – matchrapport

TTELA.se

SR.se – intervju med Henric Eriksson

Hammarbybandy.se

Matchbilder, Foto: Patrik Karlsson

 

Nästa fredag ordnar Supporterklubben Älgarna bussresa till Motala, läs mer på www.algarna.net.

 

Text: Daniel Johansson och Camilla Hansson  Foto: Patrik Karlsson