Förlust i hemmapremiären mot Sandviken med 1-4

Målsnål match inför tomma läktare i Arena Vänersborg.

Inledningen var försiktig och lite avvaktande med Sandviken som mer bollförande än IFK som säkrade defensiven redan från start. Första läget kom efter femton minuter och det var en IFK hörna från höger där Juho Liukkonen fick en bra träff men Joel Othén i SAIK:s mål nöp den nära stolpen. Efter den situationen så var IFK mer offensiva och Emil Viklunds skott plockades lätt av Othén.

Matchen öppnades sig lite mer där gästerna försökte hitta fram mot en kompakt hemmaförsvar.

Lukas Forsström testade Othén med ett skott från distans som inte blev några problem för honom.

Sandviken tog ledningen i 32:a minuten när Hannes Edlund satte 0-1 efter en passning från Daniel Berlin. Edlund fortsätter att göra mål och Berlin visar sin klass som framspelare. Två spelare som ofta var framträdande när SAIK gick till anfall.

Kimmo Kyllönen visade sin klass när han enkelt tog hand om ett avslut från Albin Bjerkegren när Emil Viklund var utvisad. IFK:s anfall blev mot slutet av första halvlek mer solobetonade med en spelare mot ett samlat försvar.

Första halvlek blev inte direkt sprakande utan mer av att försöka att spela säkert och det kryllade inte direkt av målchanser.

– Jag tycker vi börjar matchen bra, vi fightas jämnt med dom. Vi borde haft ledningen men dom får göra 0-1, tycker Ari Holopainen.

Kvitteringen till 1-1 var riktig bandygodis när IFK tog sig runt på vänsterkanten genom flera fina passningar och Edvin Isaksson fick göra sitt första elitseriemål i sin nya klubb. Emil Viklund frispelade Edvin som bara hade att lägga in den i målet mot sitt förra lag, SAIK i 54:e minuten.

Glädjen blev kortvarig för fem minuter senare tar SAIK ledningen igen genom Albin Bjerkegren och ställningen var 1-2.

Sandviken ökade sin ledningen när Linus Forslund blev frispelad av Daniel Berlin i 67:e minuten och så var det 1-3. Berlins passningar och agerande höll landslagsklass som spelmotor i SAIK.

– Vi får den start som vi vill i andra halvlek men sedan kommer två mål direkt och då blev det svårt, tycker Ari Holopainen.

IFK drog på sig två utvisningar på fem minuter i mitten av den andra halvleken och då var det svårt att få till något framåt.

Det var Sandviken som gjorde sista målet och fastställde slutresultatet till 1-4 genom Hannes Edlund i 94:e minuten.

Vänersborg försökte att få till det offensivt men gästerna hade kontroll på det hela och var trygga i försvarsspelet och i att hålla i bollen. Det blev irriterat mot slutet av matchen med utvisningar som följd men inga heta målchanser.

Defensivt gjorde IFK en okej match, svårigheterna låg mest i offensiven. Sandviken var resoluta och bestämda när IFK utmanade. Daniel Berlin låg bakom väldigt mycket och var drivande i spelet något som var avgörande för där hade hemmalaget ingen som kom upp i den nivån.

– Det finns något som vi har hittat defensivt men vi behöver sätt in bollen i mål också om vi vill vinna. Det är en förlust som man inte vill ha i en hemmapremiär. Vi försöker men får inte in bollen idag, så enkelt är det, säger Ari Holopainen.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno