Förlust för IFK emot ett starkt Villa med 1-5

Derbyförlust mot Villa som var effektivare, stabilare och med fyra mål av Christoffer Edlund.

Första målchansen hade IFK när Adam Herou Löf från egen planhalva tog sig igenom motståndarna men avslutet tog i stolpen. Stark prestation av Adam som var värt ett bättre öde.

Villa förde matchen som väntat och tog ledningen efter tio minuter när Erik Säfström plockade ner en passning från Johan Löfstedt och fri satte 0-1.

Gästerna dominerade stort där klasspelarna hela tiden satte varandra i bra positioner med stort understöd. IFK fick mest agera åskådare.

Christoffer Edlund gjorde 0-2 på hörna i tjugofemte minuten under den perioden.

Bara någon minut efter det målet hade IFK sitt andra jätteläge när Lukas Forsström kom fri med Jesper Thimfors i Villamålet, men han vann den duellen.

IFK kom bättre in matchen och Markus Kumpuoja hade ett avslut på mål som Thimfors klarade.

Ilja Grachev fick hål på Thimfors när han tryckte in 1-2 med ett fint skott, trettiofem minuter in i matchen och då var hemmalaget med i matchen igen.

Villa hade också ett par bra lägen som försvaret lyckades avstyra med visst besvär. Gästerna var bättre än IFK men sett till chanserna som laget hade i den första halvleken så kunde resultatet varit annat.

– Vi har lägen, vi sätter inte lägena, säger Ilja Grachev. De gör mål på sina chanser. Vi skapar mycket chanser men vi sätter inte våra. Att ligga under mot ett Villa som rullar boll det är jobbigt.

Mönster från första halvlek höll i sig i den andra med Villa som spelförande och med hög styrning. IFK kunde inte ta tag i spelet när de skulle ställa om.

Villa utökade ledningen på straff som Christoffer Edlund placerade in till 1-3, sextiofyra minuter hade då spelats.

Fem minuter senare visade Edlund upp sitt register som avslutare med ett suveränt skott som betydde 1-4.

Det kom mera från Christoffer Edlund som fastställde slutresultatet 1-5 med sitt fjärde mål i slutet av matchen.

Han är ett signum om vad en notorisk målskytt betyder före ett lag.

IFK har inte den offensiva kraft som behövs för att utmana ett sådant bra lag som Villa i ett hemmaderby.

– Det är alltid surt att förlora ett derby, dom är bra med bollen och vi får inte äga så mycket boll. Det känns som vi stressar iväg det. Vi kommer rätt i positionerna men de är de små marginalerna som avgör sådana här matcher.

En derbytillställning och det känns att det kan vara lite mer känslor. Det är bara att bita i det sura äpplet och komma igen mot Sirius och Tellus nästa vecka, säger målskytten Ilja Grachev.

Nästa match är hemma mot Sirius på onsdag och på fredag kommer Tellus till Arenan.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno

Fler bilder

IFK Vänersborg- Villa Lidköping BK 1-5 (1-2)