Fagerström: "Det är min tur nu!"

För drygt en vecka sedan klev Christoffer in på jobbet som vilken vanlig morgon som helst. Men skillnaden denna dag var att telefonen ringde – och att det stod Jonas Claesson på displayen.

– Jag hade sparat hans nummer i telefonen, eftersom han hade ringt någon vecka innan och sagt att jag inte kom med i landslaget. Så när jag såg att det var Jonas undrade jag såklart varför han ringde.

Beskedet som Sveriges nye förbundskapten hade, var att en ung killes barndomsdröm nu gick i uppfyllelse. Christoffer Fagerström, snart 21 år, ska vara med på sitt första a-landslagsuppdrag, när Sverige möter Finland i ett dubbelmöte i Uppsala 7-8 september.

Ska ta chansen

– Det känns skitkul naturligtvis, säger Christoffer. – Men jag har på något sätt två känslor inför det. På det personliga planet så är det ju en dröm som jag alltid har strävat efter. Samtidigt, på det professionella planet, så känns det som att detta är det steget jag vill ha i min utveckling nu och jag ska gå in och visa vad jag kan. Det kommer bli väldigt, väldigt tufft, men får man chansen så ska man ju ta den.

– Men det roliga blir ju att få vara med dem och träna, åka bredvid, se och lära samt lära känna dem. Sen kommer ju ryssproffsen hem också det ska bli kul att få kika på dem. Hellmyrs, Berlin och Pettersson är ju inga dåliga namn direkt, säger Christoffer nöjt.

Redan i somras blev Fagerström kallad till ett landslagsläger tillsammans med 25 andra spelare. Då var det dock ingen bandy på schemat, utan fokus låg på att bekanta sig med varandra och den nya ledarstaben skulle presenteras.

– Det var jättebra att få vara med på det. Ett bra sätt att lära känna laget på det privata planet först och inte bara bli direkt inkastad i en matchsituation. Så jag är väldigt tacksam att jag fick den chansen att lära känna dem där, det kommer göra det lättare nu, menar Christoffer.

Det märks tydligt att Christoffer är en kille med tydliga målbilder i sin bandykarriär, och vi frågar såklart nyfiket hur hans målbild ser ut inför helgen med landslaget.

”Vill göra två mål och avgöra”

– Jag vill göra två mål i varje match och avgöra, säger han och skrattar. – Nä, men jag ska gå in och njuta och ta för mig. Det är en situation jag aldrig har varit med om förut, så det är inte så lätt att skapa sig en målbild heller. Jag vet inte alls hur jag kommer att reagera, men jag tror inte att det blir så annorlunda. Bandy har jag ju hållit på med så pass länge att det sitter i ryggraden vad man ska göra. Men det är klart, helst vill jag göra två mål i varje match och avgöra, säger Fagerström och ler brett.

Om bara några dagar får Christoffer och hans lagkamrater i IFK Vänersborg kliva på isen i Arena Vänersborg, och de känner sig väl förberedda.

– Det har varit en bra försäsong. Det är visserligen enkelt att säga nu. Men vi har haft Carl Klingborg och Mikael Werner som hjälpt oss, två riktigt, riktigt duktiga killar på det dom gör. De är väldigt noggranna, och för mig som är väldigt petig med sånt och som ställer mycket frågor, har det passat väldigt bra.

Hela truppen har visat på väldigt goda testresultat, och även om det inte säger något om resultaten på isen, så tycker Christoffer att det känns tryggt.

– Det visar att vi är engagerade och att vi vill någonstans. Dessutom visar det att hjärta och lungor fungerar bra, så att vi är väl förberedda och att vi kommer orka när vi går ut på isen. Det betyder också att jag vet att kompisen bredvid mig på plan är bra tränad, så jag kan ha höga krav på honom – och på mig själv.

Efterlängtad ispremiär

På måndag är det alltså dags för första isträningen i hemmaborgen, och då bjuds supportrarna in på fika och för att lyssna på intervjuer. Längtan hos Christoffer och resten av laget går inte att ta miste på.

– Ja nu längtar man väldigt mycket. Det ska bli skönt att ta på sig skridskorna, gå tio meter och så är man ute på isen och får känna på sin hemmaarena igen.

Första träningsmatchen går av stapeln redan sex dagar senare när Västerås SK kommer på besök, en premiärmatch som Christoffer alltså kommer missa med anledning av landslagsuppdraget.

– Ja det känns lite märkligt att göra 3-4 isträningar innan man ska göra sin a-landslagsdebut, säger Christoffer fundersamt. – Men jag hoppas att grabbarna gör en okej match och att defensiven fungerar och att vi blir trygga i det. Men det löser dom galant!

Vem tror du blir det stora utropstecknet i laget den här säsongen?

– Själv tycker jag att det är dags för mig. Det kanske är egoistiskt att säga det, men jag tycker faktiskt att det är min tur nu och att jag är redo för ett nästa steg, säger Christoffer efterstänksamt.

Johan Skatz

– Sen tror jag på Johan ”Bullen” ”Svinet” Skatz. Svinet, som han nu heter, jag hoppas det blir hans år och att han håller sig hel och vågar ta för sig. Jag har spelat med ”Bullen” i många, många år, jag vet vad han kan och han har en hög lägstanivå. Det är en spelare som kommer kunna göra oss väldigt gott. Jag tror ”Svinet” tar sin chans i år, säger Fager.

Okej, vi som träffat Johan Skatz vet ju att det är en otroligt snäll och trevlig kille, varför detta smeknamn?

– Han är ett riktigt svin på träningarna! säger Christoffer. – Det är den värsta gubben du kan möta som drar i tröjan, sliter av klubbor, hakar och förstör alltid. Det är ett under att man står på benen efter att ha mött honom, säger Fagerström med ett leende.

Man förstår att det är en klassisk hatkärlek i laget och man kan ana att lagandan i det blåvita lägret är god.

– Vi har en go sammanhållning i laget. Vi gjorde ett väldigt bra träningsläger i somras på Kroppefjäll, där vi förövrigt blev suveränt omhändertagna. Det var ett tufft men bra läger där vi hade bra snack och blev tighta. Så det känns otroligt bra nu, avslutar Christoffer.

 

Vi önskar Christoffer stort lycka till i landslaget!

Foto: Patrik Karlsson

 

På gång:

2 september – Träningspremiär i Arena Vänersborg

7-8 september – Landslagskamper Sverige-Finland i Uppsala

8 september – Träningsmatch IFK Vänersborg – Västerås SK, Arena Vänersborg