En vanlig vardag i Arena Vänersborg 2020

.

Tisdag 13 oktober 2020, IFK Vänersborg damlag har precis klivit av isen efter veckans andra träningspass. På torsdag är det dags igen, fys och ispass. Säsongspremiär mot Tranås BoIs, hemma, i allsvenskan är mindre än en månad bort. Historiskt så till vida att det är första gången på över trettio år som IFK Vänersborg har ett damlag i seriespel. Om någon vecka en sista träningsmatch mot Elitserilaget KS Bandy och sedan är det på riktigt. 

Tidigare på eftermiddagen tränade F10, tjejer där ska snart spela sina första matcher i poolspel mot tjejerna från bl.a Villa, Gripen och Surte Kareby. Många av tjejerna har sett storasystrar i både F12 och F14 spela, så det var nog självklart att de ska blir bandyspelare. 

När isen var spolade kom F12, som redan hunnit med några säsonger, spelat poolspel mot lagen i regionen, spelat i världens största bandycup för sjumanna flicklag, IFK’s egen Frida Bandycup. I år framflyttad från 7-8 november, pga Corona, men vi hoppas den blir av i mars. Rest till Oslo och visat norskorna hur bandy ska spelas i Ready Bandy Jentecup. 

Samtidigt hade F14 sin andra träning för veckan. Med nära 30 tjejer i truppen är det ett av IFK’s största ungdomslag. Med många timmars träning, med bra förutsättningar, har tjejerna utvecklats till väldigt duktiga bandyspelare. Några har redan fått testa spel i damlaget, och fler kan det bli innan sängen är över. De spelar i både F14-serien och U14a i år. Den förra fanns inte för två år sedan, nu är det sju lag i serien, från Västergötland, Göteborg och Småland. Om ett år kliver de upp i F17. 

Det är några av de här F14-tjejerna som syns på bilden ovan, september 2015. De har mutat in en bit av isen på allmänhetens åkning för att visa upp sitt lag och locka fler tjejer till laget. Då var de ca 15 tjejer i i laget, men också i IFK Vänersborg. Idag tisdag 13 oktober har dryga 80 tjejer tränat bandy på samma is! 

 

text: Mats Ahlstedt