Elitseriepremiär på tisdag när IFK Vänersborg möter Västerås SK borta

Bild: Johan Koch i närkamp med en Västeråsspelare från matchen i Arenan förra säsongen. -Johan har tränat på bra och känns riktigt stark och redo inför allvaret, säger Ari Holopainen.

Ömsom vin, ömsom vatten.

En lika enkel som solklar sammanfattning av IFK Vänersborgs försäsong.

Och på tisdagskvällen inleds allvaret med en på papperet mycket svår bortamatch mot Västerås SK.

– Vi vet var vi står, nu är det bara att köra, säger IFK-tränaren Ari Holopainen.

Det är knappast någon överdrift att påstå att starten på säsongen 2018/19 varit tämligen trevande sett med Vänersborgsögon.

Sista tre veckorna har det dock sett betydligt bättre ut. Något som även Ari Holopainen är beredd att hålla med om.

– Visst är det så. Vinden vände i Svenska Cupen och sen fortsatte vi att spela bra i World Cup. Nu har vi hittat stabiliteten i vårt spel vilket förstås känns tillfredsställande inför det stundande seriespelet, menar han.

– Inför World Cup hade vi som målsättning att nå minst en kvartsfinalplats vilket vi lyckades med. Sen kan jag tycka att vi var värda mer än 1-2-förlusten mot Villa i kvarten.

Skador och sjukdomar har gjort att det tagit lite tid för Ari Holopainen och hans manskap att hitta balansen i spelet och till det ska också läggas att några spelare försvunnit från fjolårstruppen.

Nu har dock harmonin satt sig och laget är fullt av tillförsikt inför det som komma skall.

– Det tycker jag. Det är så bra som det kan bli och vi känner oss lugna med att pusselbitarna börjat falla på plats, konstaterar Holopainen.

När det gäller årets upplaga av elitserien så tror IFK-tränaren att den kan bli än jämnare jämfört med fjolårssäsongen.

– De förväntade topplagen torde vara Villa, Sandviken, Edsbyn, Hammarby och morgondagens motståndare Västerås. Därefter lär det bli hur jämnt som helst.

Och då kommer förstås automatiskt frågan om IFK Vänersborgs målsättning?

– Självklart är målet först och främst att vi ska ta oss till slutspel, sen får vi se vad som händer.

Truppen är något tunnare jämfört med fjolårssäsongen och bara ett nyförvärv har införskaffats i form av Niklas Nyqvist från Boltic. Hur ser du på det?

– Så är det och visst hade det kanske varit önskvärt med ytterligare någon ny seniorspelare. Nu är det som det är och jag är ändå mycket nöjd med att vi har kunnat behålla stommen i laget vilket skapar kontinuitet, påpekar Ari Holopainen.

Är det någon av dina spelare som kommer att sticka ut det där lilla extra den här säsongen?

– Det går inte undvika att nämna Robin Öhrlund. Han stack ju ut redan ifjol och nu har han vuxit ut till en fullfjädrad och bärande spelare som kommer att bli mycket värdefull för oss.

– Sen är det också roligt att en spelare som Johan Koch gjort en så bra försäsong. Han har tränat på bra och känns riktigt stark och redo inför allvaret.

Och allvaret inleds som sagt på tisdag kväll. Platsen för IFK Vänersborgs elitseriepremiär 2018/19 är alltså ABB Arena i Västerås och för motståndet står ett av de förväntade topplagen.

– Att möta Västerås SK borta i en premiär är en jätterolig men ändå inte omöjlig utmaning och för vår del innebär det att vi måste upp i kapacitet på direkten. Även om de är ett mycket bra lag så ska vi i första hand fokusera på vårt eget spel och med en hundraprocentig insats så kan vi absolut störa dem, menar Ari Holopainen, full av tillförsikt inför såväl den stundande elitseriesäsongen som premiären mot VSK.

Text: Jerry Lindkvist
Foto: Patrik Karlsson