Elitserien stängs och inget lag åker ur

Uppflyttning från allsvenskan kommer att göras vilket innebär fler lag i elitserien nästa säsong.

Svenska Bandyförbundet meddelar följande i ett pressmeddelande:

Bakgrunden till våra ställningstaganden är att vi så långt det är möjligt vill ta ansvar för vår sport och dess utövare och i detta innefatta den påverkan det kan ha på den samhälleliga utvecklingen.

För Elitserien Dam och Herr samt Allsvenskan herr har beslut fattats om att dessa serier stängs så att inget lag kan degraderas utifrån sportsliga kriterier säsongen 2020–2021. Till dessa serier kommer däremot uppflyttning att göras vilket säsongen 2021–2022 kan komma att innebära fler lag i en del serier. I sammanhanget skall betonas att frågor som handhas av licensnämnden hanteras som tidigare beslutats skriver Bandyförbundet.

– Jag tycker i och för sig att det är tråkigt att behöva göra detta, men i dessa Corona-tider så kan det sportsligt drabba lagen väldigt olika. Sedan är det naturligtvis så att spelen kring de nedre strecken kan bli ganska ointressanta, säger Bill-Arne Andersson ordförande i IFK.

Det är ju också intressant att se hur serieupplägget kommer att bli till nästa säsong när vi har 16 lag i Elitserien och hur ytterligare fyra omgångar ska hinnas med, tillägger han.

För Division 1, Allsvenskan dam och underliggande verksamheter samt ungdomsverksamhet har beslut fattats om att tidigast påbörja tävlingsverksamhet den 2 januari 2021. Träning får genomföras för ungdomar födda 2005 eller senare kommunicerar förbundet.

Svensk Bandy tar ansvar är rubriken på pressreleasen som avslutas så här: Med ovanstående beslut är det Svenska Bandyförbundets förhoppning att vi genom vidtagna åtgärder skapar förutsättningar för en tävlingsverksamhet i en tid som inte är någon annan lik. Vi vet också att besluten innebär att merparten av vår tävlingsverksamhet just nu är vilande.

Följden av det här blir att IFK:s nystartade damlag får vänta att starta sitt seriespel till nästa år.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Mikael Larsson