Effektivt hörnskytte gav andra raka segern

Blåvitt fick nu segerjubla även på hemmaplan.

IFK Vänersborg vann förra matchen mot IFK Motala genom att hålla tätt bakåt och göra fyra mål på fasta situationer framåt. Mot Gais upprepade sig det scenariot.

Lagen hade mött varann tre gånger på försäsongen med en oavgjord och två Gais-segrar som resultat de gångerna. En svår uppgift således för hemmalaget IFK Vänersborg, som dock kom stärkta till matchen efter att ha bärgat säsongens två första poäng i fredags.

Högt tempo

Matchen började i högt tempo med böljande spel fram och tillbaka. Gais kontrollerade bollen mest och sökte lägen, men IFK var aggressiva och täta i defensiven och sylvassa i omställningarna. IFK skapade målchanser och skott i stort sett varenda gång de kom till anfall och borde nog gjort ett par mål på de chanser som skapades.

Ett mål gjorde man dock, ett riktigt läckert mål där Nils Berner på tennis slog in en perfekt lång lyra från duktige vänsterhalven Didrik Land i mål bakom Jesper Thimfors. Domaren dömde tyvärr bort målet med motiveringen hög klubba. Istället var det Gais som tog ledningen i 23:e matchminuten genom att skott från straffområdeslinjen av Erik Sundin.

Kvittering av Röing

Med halvtimmen spelad kvitterade dock IFK genom matchens första hörnmål inslaget av Martin Röing till 1-1. Mer av den varan skulle det bli från både Röing och IFK under matchen. Dock inte i den första halvleken som slutade 1-1. En ganska trevlig halvlek där båda lagen visade disciplin i defensiven och oskärpa i offensiven.

I andra halvlek kom IFK Vänersborg ut och tog kommandot om matchen. Gais var täta centralt i planen så IFK svarade med att skapa med sina skridskostarka och genombrottsskickliga spelare farliga chanser i straffområdet och många hörnor. En taktik lika god som någon annan när man är så effektiva i hörnskyttet som IFK var idag.

Andreas Eriksson visade att det finns fler än Jocke Hedqvist som kan skjuta i IFK när han in 54:e minuten hängde upp ett stenhårt hörnskott i nättaket till 2-1. Gais kunde kvittera på ett lite slumpartat vis när Gabriel Bridholm inte fick grepp på ett avslut från nära håll, bollen damp ner i straffområdet där förre tennisspelaren Eric Claesson drog till på just tennis.

Underlig straffsituation

IFK replikerade dock snabbt när Christoffer Fagerström sköt in 3-2 på ännu en hörna. IFK malde på och skapade bra chanser, men det gjorde även bortalaget. I 80:e minuten fick Gais straff efter en underlig situation. Medan Gabriel Bridholm letade efter bollen efter att ha räddat ett skott från nära håll så gjorde assisterande domaren plötsligt utvisningstecken för olämpligt uppträdande följt av straff för Gais. Det var nog många i Arena Vänersborg som undrar vad som hände där egentligen.

Chans till kvittering för Gais och Eric Claesson med andra ord, en chans som missades när straffen slogs utanför. Istället kunde IFK Vänersborg med sitt fjärde hörnmål för dagen – samtliga från höger – gå upp till ledning med 4-2 med fem minuter kvar av matchen, målskytt Martin Röing ännu en gång. Tyvärr blev den tvåmålsledningen inte långvarig när Olle Sundin nästan direkt på avslag åkte upp och sköt in 4-3 lågt vid ena stolpen.

Blåvitt hemmajubel!

Samme Sundin hade även ett skott i ribban strax innan slutsignalen men IFK:s ledning stod sig matchen ut till spelare och publiks vilda jubel.

I IFK Vänersborg var Martin Röing outstanding med två mål och mycket bra liberospel. Unge vänsterhalven Didrik Land gjorde en mycket bra insats som vänsterhalv med flera fina offensiva räder och ett i övrigt moget spel. Christoffer Fagerström, av Jonas Holgersson kallad världens snabbaste spelare tillsammans med Sergej Lomanov Jr innan match, visade varför – Gais hade väldigt svårt att få grepp om ”Fagers” starka uppåkningar matchen igenom.

I Gais var Martin Andreasson bäste spelaren.

– – –

”Mycket jobbigare att stå vid sidan”

Den som verkar haft det jobbigast under kvällens match var en spelare som stod på läktaren.

– Det är *** så mycket jobbigare att stå vid sidan än spela i alla fall, skrattar en lättad Jocke Hedqvist efter matchen. – Helt underbart, det var fantastiskt bra, en riktig kämparinsats. Jag tycker vi äger och driver matchen och skapar mycket chanser. Vi är hela tiden steget före Gais, så det känns rättvist med två poäng.

Det blir fyra mål i matchen, samtliga på hörna, utan dig på planen?
– Ja det är perfekt, då behöver inte jag skjuta något mer, skrattar Jocke.

Innan matchen blir Hedqvist intervjuad i restaurang Arnes, och öser beröm över unge vänsterhalven Didrik Land. Hedqvist säger att Didrik påminner honom om en ung Hellmyrs, och superlativen fortsätter även efter matchen.
– Didrik Land är fantastisk. Det är hur häftigt som helst och se att han står upp här och hur han tar för sig, det är jättebra, säger Jocke.
– Hela laget är väldigt bra idag, men Fager drar ett tungt lass med mycket åkningar. Och Röing gör två mål, det är bra.

Under onsdagen kom diciplinnämndens beslut om att Hedqvist dessvärre får stå över två matcher efter det grova matchstraff han ådrog sig mot Motala. Det innebär att han får utstå ytterligare en jobbig match från läktaren när IFK möter Västerås borta på fredag. Men han är alltså åter i spel på onsdag när vi tar emot svenska mästarna SAIK i Arena Vänersborg. Vi ses då!

Mer om matchen:

Elitrapport.se – matchrapport

TTELA.se

SR.se – intervju med Röing

TV4 Väst – inslag från matchen

Matchbilder, Foto: Patrik Karlsson

 

Text: Daniel Johansson och Camilla Hansson

Foto: Patrik Karlsson