Effektivt Bollnäs sänkte IFK

Matchen hemma mot Bollnäs inleddes starkt av IFK som såg fokuserade och tända ut efter förlusten mot Sirius senast. IFK tog tag i taktpinnen direkt och var det spelförande laget inledningsvis. Några riktigt heta målchanser bortsett från ett antal hörnor skapade man dock inte mot ett tätt Bollnäs.

Snyggt mål av Fagerström

Medan IFK var ineffektiva på hörnorna var Bollnäs desto effektivare. På lagets första hörna satte Ville Aaltonen 0-1 till gästerna efter att bollen studsat mellan spelare i IFK-muren och till slut letat sig in i nätet.

IFK-repliken kom dock omgående; Christoffer Fagerström hämtade boll, såg öppen is och trampade upp en fruktansvärd fart. Inte ens Bollnäs landslagsförsvarare Westh och Spinnars kunde få stopp på ”Fager” när han ångade rakt igenom hela Bollnäs och lyfte in 1-1.

Tyvärr skulle Bollnäs även göra nästa mål i matchen sedan Petter Andersson bommat en rensning på en lyra och gett Juho Liukkonen möjlighet att med ryggen mot mål peta in 1-2. Slumpmål, får det ändå betraktas som. Värre skulle det bli för IFK när Anders Spinnars fick drömträff på en hörna lite senare och gjorde 1-3. Två mål på tre hörnor för Bollnäs så långt.

Många missade lägen från IFK

IFK var långt ifrån chanslösa, men ineffektiviteten var för stor i avslutslägena. Joakim Hedqvist brände två frilägen på kort tid och spelade sedan i slutet av halvleken fram Andreas Eriksson till ett fint skottläge men målvakten Niklas Prytz i Bollnäs lyckades få så mycket benskydd på bollen att den stannade precis före mållinjen.

Sammanfattningsvis en halvlek som präglades av ett effektivt Bollnäs och ett synnerligen ineffektivt IFK. I andra halvlek klev IFK ut och försökte äta upp tvåmålsunderläget, men fick ett tidigt bakslag då Samuli Helavouri – Bollnäs vassaste offensiva spelare – klev runt på kanten och fick med sig en till synes ganska billig straff.

Stångade sig blodiga

Gabriel Bridholm gick åt rätt håll men kunde inte göra något åt straff. 1-4 till Bollnäs tidigt i andra och uppförsbacken blev lång. Resten av halvleken fick publiken se ett IFK Vänersborg som stångade huvudena blodiga mot en kompakt försvarsmur och ett Bollnäs som inte visade något intresse av att anfalla utan mest backade hem, spelade på resultat och försökte hitta Liukkonen och Aaltonen med lyror.

IFK förde spelet och hade ett kraftigt bollinnehav men hade svårt att komma fram till bra lägen mot ett väl samlat motståndarlag. När lägena väl kom var heller inte skärpan eller kvaliteten tillräckligt hög från hemmalagets sida. Skotten satt över, utanför, på målvakten eller i burgaveln – det var en sådan där kväll då ingenting riktigt ville gå IFK:s väg.

Matchen slutar 1-4 och det känns tungt och onödigt sett till matchbilden, inte minst efter den första halvleken där minst ett oavgjort resultat borde stått på resultattavlan. I andra halvlek fick Bollnäs spela precis som de ville och klart är att IFK måste hitta ett sätt att luckra upp lag som backar hem och spelar på resultat och gör det på ett så skickligt sätt som Bollnäs gjorde ikväll.

Fagerström och Koch bästa IFK:are

I gästerna var Samuli Helavouri en av få som visade någonting i offensiv väg. Det var han som fixade straffen och det var han som fixade hörnorna som resulterade i mål. I försvaret var Andreas Westh ständigt i vägen för hemmalaget och måste vara helt blåslagen sett till antalet skott han blockerade under den andra halvleken. Andremålvakten Niklas Prytz fyllde ut Timo Oksanens benskydd väl med bland annat en vass frilägesräddning.

I IFK försökte Christoffer Fagerström mest och bäst, tillsammans med Johan Koch. Ingen skugga ska heller falla över försvaret, som höll tätt och inte tillät Bollnäs att komma till några särskilt farliga lägen. Målen var inte mycket för dem att göra något åt.

Nu väntar ett fem dagar långt uppehåll innan det är dags för hemmamatch igen på onsdag. Då står Ljusdal för motståndet i Arena Vänersborg.

Läs mer om matchen:

Matchbilder Foto:Patrik Karlsson

Matchrapport

TTELA