Edsbyns skytte sänkte IFK

IFK Vänersborg kunde inte stå emot det formstarka hemmalagets tunga skytte. Edsbyn vann med 4-1.

Matchen mot Edsbyn började tufft för IFK Vänersborg. Edsbyn satte full fart från start och det märktes att här var det ett motståndarlag med ett helt annat tempo i spelet än de IFK mött hittills under säsongen. Det tog bara 1.39 av matchen innan Oskar Wikblad smällde in 0-1 till hemmalaget med en rökare i krysset, efter fint förarbete av Simon Jansson. Det tog ungefär 10-15 minuter innan IFK hittade in i Edsbyns tempo samtidigt som Edsbyn inte orkade hålla upp det hur länge som helst heller, och då tog sig IFK in i matchen på ett bra sätt. Försvarsspelet fungerade som vanligt bra och man snodde vid flera tillfällen åt sig bollen och kunde gå på omställning.

I minut 22 fick Samuel Baatz tag i bollen och satte upp en fin omställning för Emil Viklund som tillsammans med Niclas Nyqvist tog sig framåt i planen. Viklund fick bollen av Nyqvist, tog sig in straffområdet och knackade in bollen rakt upp i nättaket till 1-1. Den första halvleken böljade sedan fram och tillbaka, lagen bytte boll och målchanser i högt tempo och det var en ganska trevlig match att titta på. Några fler mål blev det dock inte i den första halvleken trots en del hörnor och halvchanser åt båda håll.

— Vi börjar lite trevande och var väl inte riktigt med i början, sen tycker jag vi växer in i det defensivt mer och mer, sammanfattade Joakim Johansson den första halvleken i Sportbladet Play.

Inledningen av den andra halvleken blev händelserik.  Först hade Edvin Isaksson ett jätteläge att ge IFK ledningen men Anders Svensson stod för en vass benparad. Istället kunde Hans Anderssons välplacerade distansskott leta sig in vid bortre stolpen förbi en skymd Kimmo Kyllönen till 1-2 för Edsbyn. Nästan direkt på avslag efter Edsbyns 1-2-mål fick Svensson visa klass igen när Adam Herou Löf frispelade Samuel Baatz med en öppnande passning och unge Baatz – som fortfarande väntar på sitt första elitseriemål – hann nog tänka mycket på vägen fram mot en av de främsta målvakterna i bandyhistorien. Avslutet var bra men Anders Svensson hann ut tillräckligt nära för att få ett finger på bollen som styrdes upp i ribban och ut. 

Istället för kvittering där kunde Edsbyn utöka till 3-1 genom Simon Jansson, som lite turligt fick bollen till sig efter en hörna och kunde skjuta in den bollen högt. Ju längre den andra halvleken led desto mer tog Edsbyn också över spelet. IFK höll ihop defensiven bra men det tog kraft från offensiven och bortsett från några halvchanser klarade IFK inte att skapa några fler riktigt heta målchanser i slutet av matchen. Istället var det Edsbyn som gjorde 4-1 (distansskott av Simon Jansson) och hade bud på fler mål men Kimmo Kyllönen visade klass, inte minst när han räddade ett friläge från Oskar Wikblad.

Edsbyn var det bättre laget över 90 minuter och vann rättvist, även om IFK Vänersborg försvarade sig väl och stundtals spelade bra offensiv bandy också. Mot lag av Edsbyns kaliber behöver man dock ofta vara hundraprocentig på sina chanser, men idag fick IFK varken utdelning på frilägen, halvchanser eller hörnor och då blir det svårt att vinna såna här matcher. 

— Vi skapar två jättelägen där i början av andra och det känns väl som vi måste sätta dem för att ha någon chans, säger Emil Viklund till Sportbladet Play efter matchen.

— Vi behöver inte skämmas, absolut inte, det är bara att vi känner att vi kan lite mer. Men det är bara att ladda om, det är match igen på fredag, avslutar Emil Viklund.

På fredag är det hemmamatch mot IFK Motala kl 18.00. Se till att köpa era 50/50-lotter eller fiktiva biljetter inför matchen och stötta IFK Vänersborg lite extra från soffan. Information om hur du kan stötta föreningen hittar du på startsidan.

Text: Daniel Johansson Silvereld 

Foto: Mikael Larsson