Dubbla VM till Vänersborg 2019


Härlig inramning från Bandy VM 2013. Nu är det dags igen!

Sverige och Vänersborg tilldelades idag arrangörskapet för bandy VM 2019. Dagens beslut är helt unikt och bygger på en ambition att manifestera världsmästerskapen i bandy som ett betydelsefullt, internationellt sport- och kulturevenemang.   För Vänersborgs del innebär det att 18 nationer kommer att förläggas till staden under knappt tre veckors tid. Detta samtidigt som Vänersborgs Stad fyller 375 år och bandy VM blir en hejdundrande Kick Off på jubileumsåret i festlig, internationell anda. Uppemot 600 deltagare från 18 länder, media från jordens alla hörn, supporters, delegationer från när och fjärran samt en rad intressenter och event kommer att landa i staden under perioden.

-Det här är mycket goda nyheter för Vänersborg och IFK, säger Jan-Olof ”Jolo” Olsson, ordförande i IFK Vänersborg. -Bandy VM 2019 blir det största evenemang som någonsin arrangerats i Vänersborg och kräver ett mycket nära samarbete mellan förening, kommun och andra intressenter. Olsson fortsätter; -En förutsättning för att tacka ja till Bandy VM 2019 har varit att vi kan fortsätta det goda samarbete vi har med Vänersborgs kommun. -Det här kommer ge goda effekter för näringsliv, handel, Vänersborgs kommun och bandysporten i stort, säger IFK:s ordförande.

Stig Bertilsson, ordförande i Svenska Bandyförbundet är också nöjd. -Det känns tillfredsställande att återigen förlägga världsmästerskapen till Vänersborg, speciellt eftersom vi vet att man klarar av att arrangera stora idrottsevenemang i staden, säger Stig Bertilsson.

– Ett fantastiskt tillfälle för Vänersborg att visa upp sig och alla möjligheter som finns i regionen, säger Marie Dahlin, kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg. IFK gjorde ett imponerande arbete redan 2013 när man arrangerade VM senast, och just det evenemanget bäddade för en fortsatt positiv utveckling av Arena Vänersborg. Vi är väldigt stolta över att på nytt få detta förtroende, fortsätter Marie Dahlin.

Bandy VM i Vänersborg kommer att spelas mellan 24 januari – 4 februari 2019.

 2018 spelas A VM i ryska Chabarovsk medan B-VM avgörs i Kina.

 Deltagande nationer i A-VM 2018                                                                                                          

Sverige, Ryssland, Kazakstan, Finland, USA, Norge, Canada och Vitryssland

Deltagande nationer i B VM  2018

Holland, Ukraina, Tyskland, Mongoliet, Tjeckien, Somalia, Japan, Ungern, Kina och Estland