Det blir en femte avgörande match mot Edsbyn efter förlust med 2-6

Större effektivitet från Edsbyn med tre hörnmål tog kvartsfinalserien till en avgörande match borta på torsdag.

IFK fick en drömöppning efter 1:19 med ett mycket snyggt anfall där fyra spelare var inblandade och där Ilja Grachev hittade Nicklas Nyqvist till 1-0.

Edsbyn kvitterade på hörna i sjunde minuten, Jonas Edling med en praktträff till 1-1. Det kom mer farligheter från Byn på hörnor med ett skott i målramen som närmast mål.

Matchbilden från förra matchen i Arenan var densamma med Edsbyn som backade hem på egen planhalva för att försvara sig. De var vassa i omställningarna med flera hörnor som följd av det och klart intensivare framåt än då.

Det blev trångt för IFK när de gick till anfall och det blev inga lägen för avslut.

Rasmus Skarps gav Edsbyn ledningen med ett skott utifrån och ställningen var 1-2 efter tjugofem minuter. Det påminde om hur IFK agerade i den första matchen borta, med skott från distans. Gästerna kopplade greppet i en jämn match.

Det hackade en hel del för hemmalagets anfallsspelet där bollar tappades, passningarna inte kom fram och skotten täcktes av ett kompakt försvar som också tog hand om hemmaspelarna på effektivt sätt.

Slutspelsmatch med mycket energi mellan två lag som kan varandra efter tre kvartsfinalmöten där Edsbyn var tyngre i den första halvleken.

– Vi blev lite avvaktande och passiva i första halvlek men i andra halvlek gör vi det bra och skapar mycket. Det är en väldigt jämn match idag igen, de fick in hörnor det fick vi senast här hemma det är sådana små marginaler som blir avgörande. Det finns mer att plocka ut, vi behöver vara mer noggranna från start, säger Jesper Larsson.

En pigg inledning i andra halvlek av IFK som satsade framåt från start.

Kvitteringen kom efter sextio minuter och det var läckert med ett utkast från Kimmo Kyllönen till Markus Kumpuoja som fri med Anders Svensson var säker och så var det 2-2 efter ett högklassigt finsk samarbete.

Med två hörnmål tog Edsbyn kommandot igen. Först Oskar Wikblad till 2-3 och sedan Mattias Hammarström till 2-4 när åttio minuter var spelade. Edsbyn har gjort sex hörnmål på de tre sista matcherna, en bra utdelning och viktiga mål i en jämn matchserie.

IFK missade en straff, Emil Viklund sköt rakt på Anders Svensson.

Simon Jansson stängde definitivt matchen när han gjorde 2-5 och Rasmus Skarp spädde på med 2-6 i slutminuten.

Det var hörnmålen som blev skillnaden för hemmalagets andra halvlek var bättre utan att få utdelning.

Nu väntar en helt avgörande femte match i Edsbyn på torsdag.

– Vi har spelat bra och den energi vi har i andra halvlek måste vi ha. Vi måste skapa mer lägen, få upp farten. Defensivt tycker jag att det är rätt bra idag. Vi behöver få med oss mer framåt, så som dom gör. Att vi skulle kunna vinna tre raka mot Edsbyn det klarade vi inte, det är ett väldigt bra bandylag. Det är vi också, vi har mer att krama ur, det skall bli häftigt att åka upp dit en gång till, säger Jesper.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno