Derbydags IFK Vänersborg – Villa Lidköping BK

IFK Vänersborg mot Villa Lidköping, det brukar vara säsongens match med välfyllda läktare. Lördag den 30 januari 2021 spelar lagen i Arena Vänersborg utan publik.

– Det är en lite konstig känsla. På Villa-matcherna brukar det vara mycket publik och det får man ju en adrenalin-kick av.

Den som säger detta är IFK:s veteran, inte till åldern men till antal år och spelade matcher i laget – Robin Lundqvist. Han började i IFK säsongen 2007/08 och har hunnit med 341 matcher under 14 säsonger. Och det är mycket sällan han gör en mindre bra match.

Robin tycker att det gått ”relativt bra” för laget i årets serie. Framför allt är det försvarsspelet som har fungerat mycket bra.

– Det finns alltid saker vi kan göra bättre, inte minst i anfallsspelet. Helt klart är att vi skall göra allt för att hamna sämst sexa, men det är ett ”getingbo” i mitten av tabellen så det blir tufft.

Hur det är att möta Villa vet Robin. Han har hunnit med 20-25 elitseriematcher mot ”arvfienden”. Vilka positiva minnen finns från matcherna mot Lidköpingslaget?

– Ja, en match som sitter i minnet är när vi vann med 8-7 för några år sedan, säger Robin och lägger till:

– Och förra säsongen spelade vi oavgjort i Lidköping när vi var starkt nederlagstippade.

Spelarna i både IFK och Villa är säkert revanschlystna efter nederlagen i onsdags. IFK föll i Sandviken med 4-2, och Villa förlorade hemma mot Edsbyn med samma siffror. I tabellen skiljer det nio poäng till Villas fördel.

Båda lagen har visat upp försvarsspel av hög klass och har släppt in minst mål av alla i serien (tillsammans med Edsbyn). Anfallsmässigt är skillnaden däremot stor – Villa har gjort nästan dubbelt så många mål som IFK.

En annan stor skillnad mellan lagen är att Villa toppar ”fair play-ligan” med 175 utvisningsminuter, medan IFK ligger i botten med 640 minuter. IFK:s notering innebär rent teoretiskt att laget spelat drygt sju matcher av 18 med en man mindre.

I Villa finns elitseriens suveräne ledare av skytteligan Christoffer Edlund, som gjort 43 mål. IFK:s främste målgörare är Emil Viklund med 19 mål.

IFK Vänersborg ställer upp med ordinarie lag förutom Juho Liukkonen som inte finns med denna match på grund av personliga skäl.

Text: Jan-Erik Ehne
Foto: Patrik Karlsson