Delad pott i premiären

Foto: Patrik Karlsson

Båda lagen inledde avvaktande och försvarade sina positioner utan att skapa några riktigt heta målchanser. Första riktiga målchansen fick Nils Berner när han plockade ner ett lyft i straffområdet men i pressat läge tvingades lyfta bollen lite för högt. Det dröjde till den 21:a minuten innan Olle Sundin hittade fram med ett lyft som friställde Joakim Hedqvist som distinkt satte 1-0 till IFK Vänersborg.

Blekt Villa

Villa uppträdde oerhört blekt och fantasilöst i första halvlek och skapade knappt en målchans på 45 minuter. Istället kunde IFK utöka till 2-0 sedan Christoffer Fagerström frispelat Emil Viklund med en underbar genomskärare, och Emil passade osjälviskt till Nils Berner som gjorde 2-0 i öppet mål.

En avvaktande halvlek där båda lagen försvarade sina positioner, där Villa var extremt tama i offensiven och IFK spelade säkert och höll bra koll på Villas offensiva nyckelspelare. Det skulle dock ändras i andra halvlek. En halvlek som inleddes med att IFK nästan bjöd Villa på ett mål omgående, men istället fick se Christoffer Fagerström vara på väg igenom och Martin Johansson bröt liggande som siste man och straffen var ett faktum. En straff Joakim Hedqvist säkert satte till 3-0.

Kändes avgjort

Bara fem minuter senare small det igen. Hedqvist frispelades återigen av ett lyft från Olle Sundin och i trängt läge fick han fram en passning till Robin Lundqvist som lyckades tråckla in 4-0. Matchen kändes avgjord, Villa var ytterst udd- och energilösa men som så många derbyn förr så finns det inga säkra ledningar.

Speciellt inte när man möter Villa, som kopplade in sin plan B när de såg att spelet inte fungerade – man gav bollen till Daniel Andersson och hoppades på det bästa. Andersson fixade också en straff i anfallet efter IFK:s 4-0-mål, en straff som David Karlsson utnyttjade och plötsligt fick Villa både kontakt och energi. Ännu mer så när David Karlsson ett par minuter senare lyckades peta in en boll från nära håll och plötsligt var det match igen.

Villa kvitterade

IFK reste sig dock efter en stund och fick många fina omställningslägen när Villa tryckte på framåt med många spelare. Tyvärr hade man inte marginalerna på sin sida, närmast var Olle Sundin som fick ett bra läge men bollen rensades undan på mållinjen av Villa-försvarare.

Istället kunde David Karlsson göra 4-3 på hörna och kvitteringen kom också så småningom sedan Daniel Andersson åkt runt på vänsterkanten och lyft in en boll framför mål som Jesper Bryngelsson tryckte dit. Johan Koch lät sig dock inte nedslås utan tog saken i egna händer, åkte igenom hela Villas lag och blev kapad vid straffpunkten. IFK:s andra straff för matchen och även denna satte Joakim Hedqvist säkert.

Snarlik kvittering

IFK gick mot segern men med minuten kvar gjorde Villa ett snarlikt mål som kvitteringsmålet, med anfall på kanten och inspel framför mål där Daniel Andersson den här gången stötte in bollen från nära håll. 5-5 slutade sedan matchen, ett resultat IFK-spelarna såg oerhört besvikna med och Villaspelarna ganska nöjda med.

För IFK var det bättre laget i matchen, men Villa har individuellt skickliga spelare som är duktiga och svårstoppade när de inte har något att förlora och inte längre behöver tänka försvarsspel utan bara kan jaga mål. Därför går det aldrig att slappna av mot Villa.

Sett till spelet, prestationen och antalet målchanser förtjänade IFK nog att lämna isen med två poäng även om Villa visade moral som reste sig, men en poäng mot stora guldfavoriterna Villa får ändå ses som en godkänd start på säsongen sett till hur matchen utvecklade sig.

Bra laginsats
Laget gjorde en mycket stark insats, inte minst Koch, Hedqvist, Fagerström, Sundin och Bridholm som var utmärkta matchen igenom, trots att man misslyckades med att stänga matchen vid 4-0. Men Villa har individuellt skickliga spelare och är svåra att stå emot när de inte har något att förlora på att köra full fart framåt. Med lite distans från matchen tror jag IFK-spelarna både är nöjda med poängen mot guldfavoriten och sin egen insats.

Matchrapport 

Matchbilder:

FOTO: PATRIK KARLSSON