Delad pott i jämn match

IFK Vänersborg var ute efter revansch för den snöpliga, och onödiga, förlusten i mötet med Västerås SK uppe i Västerås tidigare i vintras. Västerås inledde dock matchen klart bäst och fick ett friläge redan efter ett par sekunder, men Jonas Nilsson missade sin dragning och tappade ut bollen över kortlinjen.

Intensiv första kvart

Västerås fortsatte spela med mycket energi i både offensiv och defensiv och IFK fick inledningsvis mest slå ifrån sig, medan VSK vann de flesta andrabollar och ofta fick tryck runt IFK:s straffområde. Man fick också ett antal hörnor och på lagets tredje hörna fick Fredrik Rydberg bra träff och gjorde 0-1. Joakim Hedqvist replikerade dock snabbt, även han på hörna när han stänkte in 1-1.

Efter en intensiv inledningskvart jämnades spelet ut och IFK tog över mer och mer av spel och bollinnehav. Västerås försvarade sig dock på ett bra sätt och gjorde det svårt för IFK-spelarna att ta sig framåt i planen. Närmast att hitta mål i den första halvleken var Joakim Hedqvist som plockade ner ett perfekt lyft från Emil Viklund, men kom för nära Bergwall och tvingades avsluta med en hand, ett avslut som Bergwall avvärjde.

Bra start på andra halvlek

Den första halvleken var ett ställningskrig där publiken fick se prov på utmärkt försvarsspel från båda lagen och halvtidsresultatet blev 1-1. I den andra halvleken kom IFK Vänersborg, sin vana trogen, ut med ny energi och tog genast tag i taktpinnen. Västerås å andra sidan såg lite slitna ut stundtals, det hårda jobb laget lade ner i defensiven i första halvlek verkade ha tagit ut sin rätt och det blev betydligt större ytor för IFK att anfalla på i den andra halvleken.

Gång på gång bröt det utmärkta IFK-försvaret Västerås anfall och IFK kunde ställa om, och det enda som hindrade IFK Vänersborg från ett antal mål var följsamt och bra försvarsspel från Västerås backlinje och en tät Andreas Bergwall i målet. Istället skulle det krävas ännu en hörna för att få hål på Västerås, återigen slog Hedqvist till och 2-1 var ett faktum.

Billiga utvisningar för båda lagen

Resultatet stod sig länge och det var närmare 3-1 än 2-2 under större delen av halvleken men IFK fick inte utdelning på alla sina chanser. Sista tjugo minuterna började Håkan Sjösten & Co tappa matchen en aning och utvisningar duggade tätt och jag tror inte spelarna förstod hälften av vad de blev utvisade för. De större ytorna passade Västerås tekniska spelare bra och de skapade en handfull målchanser där situationerna ofta räddades upp i sista stund av IFK-försvarare.

Till slut kunde dock IFK-försvaret inte hålla undan utan en passning i djupled hittade Ted Bergström som spelade vidare till Jonas Nilsson som sprätte in 2-2 i öppet mål. Då återstod mindre än fem minuter av matchen.

Rättvist resultat

Några fler mål föll inte i den här matchen, trots att Västerås hade en hörna i absolut sista sekunden. En jämn match där lagen ägde matchen i varsin halvlek slutade alltså oavgjort, och det får ses som rättvist och båda lagen är nog nöjda med poängen även om Västerås nog är lite gladare än IFK Vänersborg.

IFK Vänersborg hade chanser att punktera matchen vid ställning 2-1 men hade inte det riktiga flytet i den här matchen och styrningar missade precis målramen och Bergwall gjorde ett par kanonräddningar. Västerås hade också sina chanser att göra mål men IFK-försvaret lyckades ofta beröva VSK-spelarna chansen att avsluta.

Lundqvist bäste IFK:are

Överlag en trevlig match i högt tempo med mycket känslor på och utanför isen och mycket kamp mellan två jämnstarka lag.

Bäst i IFK Vänersborg idag var Robin Lundqvist. Han var initiativrik, drev på spelet, utmanade och skapade chanser och fördelade bollen fint, kombinerat med ett hårt defensivt jobb som vanligt. Martin Röing och Richard Wallin Kamperin var också fenomenalt bra i backlinjen.

Nu åker IFK på bortaturné i Norrland, och nästa hemmamatch är efter VM-uppehållet då man möter Sirius 5 februari.

Läs mer:

Matchrapport

Matchbilder: