Dags för Tvåstadsderby

Fredagkväll och bandyderby mellan Vänersborg och Trollhättan väntar för första gången på sex år.

 

IFK Vänersborg åker tillsammans med förhoppningsvis många blåvita supportrar den dryga milen till Slättbergshallen i Trollhättan under fredagen för att spela det första Tvåstadsderbyt sedan annandagen 2016. Då vann IFK med 6-3 och segerorganisatörer den gången var Emil Viklund med två mål och en assist, Sergej Lomanov med ett mål och två assist och nuvarande Gripentränaren Joakim Hedqvist med två mål. Mikko Lukkarila, denna säsong i Gripen, gjorde Blåvitts sjätte mål i den matchen.

Gripens laguppställning den här säsongen har ju i mångt och mycket ett blåvitt skimmer under de svarta hemmaställen; bland tidigare IFK-spelare utöver Hedqvist och Lukkarila finner vi Johan Skatz, Victor Hjelm, Victor Carlsson, Christoffer Norin, Felix Callander och inte minst Johan Koch (över 300 elitserie- och slutspelsmatcher för IFK Vänersborg under 11 säsonger).

I Gripens lag finns också mycket Villa Lidköping-influenser, inte minst i form av Johan Esplund som 39 år gammal är still going strong och Gripens bästa poängplockare så här långt med sina åtta poäng. 

IFK Vänersborgs tränare Jesper Bryngelson har inför matchen sagt att man förväntar sig en tät och tajt match likt den mot Edsbyn senast, och en titt i tabellen ger fog för den uppfattningen. Gripen snittar under tre mål per match framåt så här långt, men även bara strax över tre mål bakåt. Med det är man bland de bästa defensiva lagen i elitserien, bara topplagen Villa och VSK har släppt in färre mål.

Gripen kommer från seger senast mot Vetlanda, deras första för säsongen, och står inför fredagens match på fyra poäng i tabellen. IFK Vänersborg kommer från en tuff period med matcher mot finallagen Villa och Edsbyn och en svår bortamatch mot Motala däremellan som alla tre slutat med förlust. Suget efter en derbyseger får således antas vara stort i IFK-lägret.

Förklaringen är dels givetvis ett uppoffrande försvarsspel över hela planen, men även hemmaarenan Slättbergshallen är en bidragande faktor. Uppsmälld som den är över tidigare Slättbergsbanan har hallen gamla tiders planmått, vilket idag snarare att betrakta som en hockeybockeyrink. Isytan är 625 kvadratmeter mindre i Slättbergshallen än i Arena Vänersborg; i princip har spelarna en villatomt mindre isyta att spela på i Trollhättan än i andra bandyhallar. Något som givetvis bidrar till täta, svårspelade matcher som kräver mycket individuell skicklighet av spelarna.

Återstår att se vilket lag som visar prov på störst sådan i den här matchen, men det vi kan vara säkra på är att det blir en match mycket känslor, mycket publik och mycket spänning.

Så se till att klä dig i blått och vitt, ta en fredagstur till Trollhättan och bär IFK Vänersborg till derbyseger. Det här vill du inte missa.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Patrik Karlsson