Dags för hett efterlängtade Superderbyt

Texten

Lite allmänt brukar vi snacka om derbyt med stort D.

När Villa Lidköping och IFK Vänersborg drabbar samman på lördag kväll så snackar vi derbyt med stort S – Superderbyt.

– Det är alltid lika roligt att möta Villa med allt vad det innebär i form av en fullsatt hall, engagerad publik och skön stämning, säger IFK-tränaren Ari Holopainen.

Ett hett västgötaderby mellan Villa Lidköping och IFK Vänersborg.

Vi snackar om det som många menar är elitseriens hetaste match och den blir ju inte mindre intressant av att båda lagen visat mycket bra form i säsongsupptakten.

Ja, om vi då undantar IFK:s nesliga förlust i onsdags hemma mot Vetlanda (2-4).

– Den matchen blev en besvikelse för oss alla, såväl spelare som ledare. Vi blev alldeles för passiva och lät dem kontra sönder oss. Det var långt ifrån en hundraprocentig insats från vår sida, konstaterar Ari Holopainen (bilden).

Räkna alltså med ett mycket revanschhungrigt IFK Vänersborg som skrinnar in i en kokande Sparbanken Lidköping Arena på lördagskvällen för att möta ett mycket starkt Villa som många förstå-sig-påare redan utsett till svenska mästare säsongen 2018/19.

Helt klart måste IFK upp i klass jämfört med onsdagens bottennapp mot Vetlanda om Villa överhuvudtaget ska kunna störas.

– Visst är det så. Villa har motsvarat alla högt ställda förväntningar så här långt, men samtidigt kommer det att bli en helt annan match jämfört med i onsdags, säger Holopainen och fortsätter:

– Villa är favoriter och förväntas föra matchen och det borde passa oss bra. De har ett ruskigt bra lag och de är starka på varje position. Samtliga spelare är ett hot och därför måste vi ha fullt fokus på vår defensiv.

Framgångar i Villa

För Ari Holopainen är alltid matcherna mot Villa Lidköping något alldeles extra. Han verkade under närmare 15 års tid i klubben och där han firade stora framgångar både som spelare och tränare.

Han erkänner också utan omsvep att han gillar dessa derbyn mot Villa Lidköping extra mycket.

– Absolut. Det är alltid mycket folk och skön stämning när vi möter Villa och lördagens drabbning lär inte bli något undantag, menar IFK-tränaren.

Och visst är det så. Intresset är enormt för matchen i Lidköping med omnejd och redan i torsdags hade det sålts 4 300 förköpsbiljetter. Publikrekordet i Sparbanken Lidköping Arena är på 5 329 åskådare från en semifinalmatch mot Sandviken 2013.

Ett rekord som mycket väl kan slås när det bjuds på ett tvättäkta Superderby mellan Villa Lidköping och ”värsta” antagonisten IFK Vänersborg.

Älgakliv till Lidköping

Intresset för matchen är stort även i Vänersborg. Förutom alla privatbilar som ska ta sig till Lidköping har Supporterklubben Älgarna fått ihop två bussar med IFK-entusiaster som kommer att finnas på plats för att bevittna det minst sagt prestigeladdade derbyt.

Firma Ari Holopainen/Peter Andersson gör två ändringar i truppen mot Villa Lidköping jämfört med onsdagsmatchen mot Vetlanda.

– Alexander Zitouni och Felix Callander är inte med den här gången. In i laget kommer Niclas Nyqvist och Viktor Hjelm, berättar Holopainen.

Text: Jerry Lindkvist

Foto: Patrik Karlsson