Dags för första åttondelsfinalen

.

IFK Vänersborg får försöka att kvalificera sig för SM-slutspelet via åttondelsfinal mot Broberg/ Söderhamn. Imorgon startar den kampen och den avgörs i två matcher, torsdag och lördag enligt UEFA-regeln, dvs att om lagen vinner var sin match så vinner det lag som har bäst målskillnad.  

IFK:s tränare Ari Holopainen är sådär förtjust i att det ska spelas åttondelsfinaler innan SM-slutspelet.

-Jag tycker inte att det ska behöva spelas åttondelsfinal efter att man har avverkat 26 omgångar i serien, det ska räcka för slutspel tycker jag. Men nu är det som det är och vi får gilla läget. Vi är i alla fall laddade och redo att möta Broberg.

IFK kämpade ju in i det sista att ta hand om sjätteplatsen i serien och då hade man varit direktkvalificerade. Nu gick det inte hela vägen.

-Vi har väl haft tre bra tillfällen att ta oss upp på sjätteplatsen, men varje gång vi fått chansen så har vi inte räckt till. Jag tänker framförallt på Sirius borta och Hammarby hemma, där vi borde fått några fler poäng.

För övrigt så är Holopainen ganska nöjd med elitseriesäsongen. IFK fick i år ihop 28 poäng vilket är fyra mer än föregående säsong, och man blev i år sjua mot fjolårets åttondeplats.

-Jag tycker att vi gjort det bra, framförallt de 18-19 första omgångarna. Därefter, i matcherna innan VM hade vi en liten sämre period, och även nu efteråt har vi inte varit riktigt på topp. Men jag tror det kommer nu.

Mötena mot Broberg har i år slutat med hemmaseger för IFK och oavgjort på bortais. Hur ska ni ta er ann Broberg nu?

-Det är lite svårt att veta var Broberg står, de är lite upp och ner, och det beror nog på att de haft mycket skador under året. Men de har hög kapacitet och kan i sina bästa stunder slå alla lag. Jag tror det handlar om att vi inte får ge för mycket energi till dem, analyserar Ari Holopainen.  

Även IFK har haft lite sjukstuga på slutet, men idag onsdag var alla spelare friska och pigga på träningen.

IFK startar resan norrut tidigt på torsdag morgon och enligt Ari så är de redo för åttondelsfinalen.

-Vi är laddade för två tuffa och tighta matcher. Det är ju detta vi har tränat för i tio månader så det är klart att vi är redo, säger Ari, som också hoppas att många kommer och stöttar dem i returmatchen i Arenan på lördag.

-Jag hoppas det blir många som kommer. Killarna är verkligen värda en stor publik, säger Ari som avslutning.

 

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson