Dags för en ny säsong av Skolprojektet


Förväntansfull projektledare, Mikko Lukkarila inför starten av bla skolprojektet    Foto: Roland Olin

 

2008-09 startade IFK Vänersborg skolprojektet som är en samverkan med kommunens samtliga skolor i åldern förskoleklass till årskurs 3 där syftet är att genom samverkan med skolorna öka tillgängligheten för barn till is sporter. Verksamheten är mycket uppskattad och över 2000 skolbarn är i Arena Vänersborg under säsongen och får prova på  att åka skridskor och testa på att spela bandy. IFK räknar med att det har blivit en ökning med 30%  barn som sedan stannar kvar i föreningen och börjar bandyskolan. Dessutom så har antalet flickor som börjat spela bandy i IFK ökat markant de senaste säsongerna, som en följd av skolprojektet.

Projektledare för tredje året är IFK:s A-lagsspelare Mikko Lukkarila och han är entusiastisk inför den nya säsongen: -Det känns väldigt roligt med skolprojektet. Dels att få jobba med barn, och det är kul att själv få ha ansvaret för denna verksamheten och lägga upp mitt eget schema, säger Mikko Lukkarila. –Jag börjar planeringen  med skolprojektet efter semestern i augusti. Sedan när  jag har gjort klart hur mitt upplägg skall se ut, kontaktar jag ansvarig personal från förskoleklass till årskurs 3 på de berörda skolorna och har möte med dem, innan jag sedan åker ut till skolorna och träffar barnen. Ett mycket stimulerande och roligt arbete som jag känner är utvecklande för mig själv också. -Det är en viktig verksamhet då fler barn får möjlighet att prova på att åka skridskor och spela bandy som de kanske inte fått annars. Sedan är det en mycket fin möjlighet för  föreningen  att få visa upp sin verksamhet, och förhoppningen är att vi skall fortsätta få vår ungdomsverksamhet att växa.

Nytt för i år är att IFK Vänersborg utökar verksamheten till att också innefatta bandyfritids där skolbarnen får möjlighet till en extra idrottslektion efter skolan. -Vecka 46 skall vi starta upp med denna verksamhet och det är tolv skolor som är med. Vi kommer preliminärt köra  tio gånger och det skall bli spännande att se hur stort intresset är för detta. Det är en fin möjlighet för barnen att få ytterligare isträning när de slutat skolan, avslutar projektledare Mikko Lukkarila.

Om två veckor vecka 42 är det dags för årets skolprojekt att ta sin början, för tionde säsongen i IFK Vänersborgs regi.

 

text: Niklas Thonander