Bra spel av IFK men ändå en knapp förlust i premiären mot Edsbyn

Johan Koch som var en av de bästa IFK:spelarna i premiären mot Edsbyn


Det blev en jämn seriepremiär mellan IFK och Edsbyn, men tyvärr så räckte inte hemmalaget till riktigt utan föll med knappa 4-3.

-Vi är naturligtvis jättebesvikna att vi förlorar, för jag tycker att vi i 70 minuter av matchen är lika bra eller till och med bättre än Edsbyn. Men tyvärr så är det den sista ”svarta” kvarten i första halvleken som avgör, sa IFK-tränaren Ari Holopainen.

Vad Ari syftade på var slutet på den första halvleken då Edsbyn gjorde tre snabba mål och fick med sig en 4-0 ledning in i paus. Det fjärde målen kom i halvlekens sista sekund när Mattias Hammarström gjorde sitt andra mål för kvällen på en hörna.

-Vi spelade väldigt bra första halvtimman men blev alldeles för ivriga att gå fram och göra mål och då tappade vi bakåt och tyvärr så fick Edsbyn göra några enkla mål, sa Holopainen.

Ja den första halvtimman var IFK riktigt bra och var de som höll i taktpinnen, och man vaskade också fram ett flertal bra chanser. Bland annat ett bra skott tidigt i matchen av Emil Viklund, och Emil hade också en hörna som så när resulterade. Även nye lagkaptenen Joakim Hedqvist hade ett bra skott, men det räddades av den förre landslagsmålvakten Anders Svensson.

–Det är surt att förlora så här, sa Hedqvist efter matchen.  Vi gör det bra men vi är helt enkelt inte tillräckligt effektiva.

Efter pausen så tappade matchen lite fart och det kändes som att Edsbyn bara hade tänkt att spela av halvleken. IFK hade dock inte gett upp utan trummade på ganska så bra och radade också upp flera chanser innan man till slut fick hål på Svensson i Edsbyn-målet-

Det var Robin Öhrlund som snyggt lyfte fram till Emil Viklund som satte målet på volley. Vi var då framme i den 70:e minuten, och fyra minuter senare satte Robin Öhrlund själv tvåan efter ett snyggt sologenombrott.

-Jag tycker att i andra halvlek visar vi hjärta och att vi kan det här, så det är synd att vi inte kommer ikapp, tyckte Holopainen.

IFK fortsatte sedan att driva matchen och att jaga mot en kvittering. Chanser saknas inte men som tidigare sagts så hade inte hemmakillarna den riktiga skärpan framför målet. Ett tredje mål blev det ändå till slut och det gjorde Joakim Hedqvist på straff i slutminuten.

-Det är de sista detaljerna och några småsaker som avgör matchen. Vi måste våga att både hålla i bollen och ibland sätta den. Vi måste också våga vara lite lugna, och inte som i första halvleken då vi blev alldeles för ivriga, menade Holopainen.

– Jag är ändå nöjd över att vi kämpar och sliter och gör det vi kommit överens om. Vi spelar jämt med svenska mästaren och som jag sa så är det små saker som skiljer. Vi har mycket positivt att ta med oss och ta lärdom av. Nu ska vi jobba vidare med detta, sa Ari Holopainen som avslutning.

De spelare som märktes mest i IFK denna kväll var mittfältarna, Emil Viklund, Robin Öhrlund och Johan Koch. De tre var väldigt drivande i iFK:s spel och drog ett tungt lass. Även Kimmo Kyllönen i målet var bra och gjorde några riktiga klassräddningar.

Närmast väntar nu årets långresa för IFK, när man möter Kalix borta nästa onsdag.

Text: Svante Johansson, Foto: Måns Johansson

Elitrapport

Radio Väst