Blåvitt utslagna i slutminuterna

IFK Vänersborg behövde vinna mot ryska Baikal Energy för att ta sig vidare till slutspel i World Cup, och ingen kan säga att de blåvita inte gjorde ett gott försök. Man tog tidigt ledningen på hörna genom Martin Röing, en ledning man sedan höll halvleken ut.

Tre hörnmål

Baikal spelade typiskt ryskt, försvarsinriktat och satsade mycket på kontringar, och lät IFK vara spelförande. Något mer än ett par halvchanser åt båda håll skapades inte under resten av den första halvleken. Tidigt i andra halvlek utökade IFK sin ledning till 2-0 sedan Joakim Hedqvist hittat översta nätmaskan på hörna.

Ryssarna tilläts dessvärre komma in i matchen ett par minuter senare när Paul Dubovik sköt in en hörnretur efter eget skott. IFK kontrollerade dock händelserna bra och Henric Eriksson kunde i 43:e minuten göra 3-1, återigen på hörna. Men än en gång skulle Baikal få kontakt omgående.

Kvittering i slutminuten

En chansboll in i mitten slogs bort av Martin Röing men fastnade på en Baikal-spelare som hittade skyttekungen Nasonov i straffområdet, och han kunde lägga in 3-2 i den 45:e minuten. IFK stressade dock inte upp sig, ryssarna försökte komma fram till målchanser men IFK försvarade sig bra och håll bollen inom laget.

Ledningen höll sig till den 58:e minuten när Baikal från ingenstans hittade en lucka i IFK:s försvar och kunde åka igenom och göra 3-3. Oavgjort räckte för att ryssarna skulle ta sig till kvartsfinal och IFK var således tvungna att gå framåt sista minuterna.

Nära 4-3 – istället 3-4

Och det var inte långt borta att man lyckades få in 4-3, närmast var Joakim Hedqvist som fick vända upp i straffområdet och skjuta men inte fick upp bollen riktigt och målvakten kunde komma ner och rädda. När IFK flyttat upp hela laget i jakt på mål kunde Baikal via en långboll och en spark i mål av Dubovik fastställa slutresultatet 3-4.

IFK gör återigen en bra match och var sett över 60 minuter det bättre laget. Baikal var i princip hundraprocentiga på de målchanser man skapade. Man styrde spelet och hade kontroll på händelserna men ett par slumpartade mål från ryssarna sänkte laget den här gången.

”Gamlingarna” har börjat varva igång

Totalt sett kan IFK se tillbaka på en väl genomförd turnering där framförallt de defensiva spelet imponerat. Positivt också att man verkar ha fått igång hörnskyttet, som inte fungerat särskilt bra tidigare under hösten. Genomgående under turneringen har halvorna Olle Sundin och Henric Eriksson imponerat, och även Martin Röing, Johan Koch, Joakim Hedqvist och Gabriel Bridholm verkar ha börjat varva igång på allvar nu när seriepremiären närmar sig med stormsteg.

Återstår gör bara en träningsmatch innan premiären hemma mot Villa. Det är Blåsut som står för motståndet i genrepet och matchen spelas på fredag 18/10 kl 19.05.