Blåvitt avslutade med seger

IFK Vänersborg och tränarna Karlsson/Sixtensson Ottosson ställde ett ungt lag på benen i Svenska Cupens sista betydelselösa (för cupens del i alla fall) match mot Broberg Söderhamn. Ut ur laget gick Joakim Hedqvist, Andreas Eriksson, Olle Sundin, Richard Wallin Kamperin och Gabriel Bridholm och in kom Mattias Andersson i målet, Didrik Land, Henric Eriksson, Nils Berner och juniorerna Blomster, Herou Löf och Johansson.

IFK dominerade inledningen

Broberg inledde matchen med att åka nästan rakt igenom hela IFK:s lag som inte riktigt var på tårna. Efter mycket besvär fick IFK dock tag i bollen och började ta över spelet mer och mer. Efter fyra minuter trampade Christoffer Fagerström fram, släppte bakåt till Petter Andersson som drog en spelare och slog ett stenhårt inspel som Robin Lundqvist på bortre stolpen kunde göra 1-0 på.

Två minuter senare skickade Henric Eriksson fram ett lyft mot Nils Berner som gick igenom ett par Brobergspelare och friställde ”Nisse” som gjorde 2-0. IFK fortsatte mala på och skapa chanser, Emil Viklund gjorde en fenomenal genomåkning men i friläge lyfte han bollen flera meter över mål och Robin Lundqvist hade läge att göra sitt andra mål men Dennis Wasberg i Brobergs mål gjorde en finfin dubbelräddning.

”Kimmen” skötte sig bra

3-0 hade då redan kommit genom Nils Berner igen, som satte en retur sedan Adam Herou Löf tagit sig runt fint på kanten och fått på ett bra skott. Efter 3-0 sjönk tempot en aning och Broberg kom in mer i matchen och spelade helt okej, men IFK stod upp bra i försvaret, inte minst Joakim Johansson som fick mycket att göra på sin högerkant.

Broberg fick också in en reducering till 3-1 sedan ett lyft hittat fram till Jonas Engström som missade första avslutet, vilket blev en perfekt skottfint som ställde Mattias Andersson. Resten av matchen kontrollerade IFK händelserna och var aldrig hotade. Broberg kom fram till halvchanser emellanåt men inte så mycket mer än så, och varje gång Broberg närmade sig målmässigt drog IFK ifrån igen.

”Buddha” och Viklund replikerade

Henric Eriksson gjorde således 4-1 på hörna redan efter en minut i andra halvlek, och när Stefan Larssons skott från 35 meter lite väl enkelt hittade in bakom Mattias Andersson, så fixade Emil Viklund 5-2 strax efter sedan Christoffer Fagerström stått för förarbetet och Emil hittat en lucka från ingen vinkel alls bakom Dennis Wasberg.

Broberg fick sedan en straff som Mattias Anderssons räddade fint, men dessvärre kunde Magnus Fryklund göra 5-3 på en hörnretur i momentet efter. IFK hade de bästa målchanserna i slutet av matchen, bland annat kom Christoffer Fagerström och Adam Blomster två mot en men ”Fager” var lite för sugen på att göra mål själv och chansen gick till intet. Även anfallaren för dagen, Didrik Land, fick ett bra läge i matchens sista sekund men styrde Nils Berners inspel över mål.

Bra match av ungt IFK

Sammantaget en bra match av IFK som vilade flera ordinarie spelare och lät ungdomarna ta hand om den här matchen. IFK:s medelålder i den här matchen var blott 23 år. Plus idag till Nils Berner som fortsätter leverera mål och alltid är på hugget längst fram, och till Alexander Zitouni och Johan Skatz som båda kämpar och sliter i varje match på ett skickligt sätt.

Vill även lyfta fram Christoffer Fagerström som blev poänglös i turneringen men som trots det låg bakom och var inblandad i en handfull av IFK:s mål under helgen och mer och mer växer in i rollen som motor på IFK:s mittfält.

Laget kan se tillbaka på en cup där man mötte två av Sveriges bästa lag och tippad slutspelskonkurrent och avslutade med två väl genomförda matcher. Härnäst väntar träning och vila innan det blir match mot Vetlanda på fredag och därefter World Cup i Sandviken.

Matchrapport