Bandy-VM närmar sig avgörandet

pk4517

Mikko Lukkarila i finska landslagsdräkten. Bilden från bandy-VM 2013 i Vänersborg

 

Bandy-VM pågår denna veckan i Uljanovsk i Ryssland. Så här långt har man klarat av gruppspelel och idag torsdag var det dags för kvartsfinaler.

Sverige gick igenom gruppspelet med tre raka segrar och vann därmed VM:s A-grupp. Segrarna var 9-1 mot Finland, 11-4 mot Kazakstan och slutligen 6-3 mot Ryssland. Framförallt så imponerade man stort mot ryssarna, och gick fram till 5-0 ledning i paus, alla fem målen signerade av SAIK spelare, Christoffer Edlund 3 och Erik Pettersson 2.

I år innehåller också VM en B-grupp, och lagen från de olika grupperna har idag möts i kvartsfinaler. Där stötte Sverige på Lettland, och det blev ett riktigt målkalas, 28-3 till Sverige.

Efter matchen sa Sveriges lagkapten Andreas Westh till Bandypuls:

”Den matchen ger oss ingenting. Det är snarare så att vi blir trötta av den även om vi inte tar i, man blir trött i huvudet och sådär.”

På lördag väntar det dock tuffare motstång för kapten Westh och hans mannar, då Finland väntar i semifinalen. Ett Finland som innehåller två IFK-lirare Mikko Lukkarila och Ilari Moisala, och två före detta, nämligen målvakten Pertti Virtanen och IFK-ikonen Sami Laakkonen. Finland besegrade Vitryssland med 17-3 i kvartsfinalen idag och Mikko Lukkarila gjorde två av målen. Även Sami Laakkonen gjorde två mål, vara det ena direkt på utkast från Virtanen.

Semifinalen mot Finland spelas på lördag kl. 14:00 och direktsänds i kanal 5. Skulle det bli seger i den matchen så spelar Sverige final på söndag, och trolig motståndare är Ryssland som möter Kazakstan i den andra semifinalen. Även VM:s finalmatch sänds på TV i kanal 5, kl 14:00.

Det finns även annan representation på plats i Uljanovsk med anknytning till IFK Vänersborg. Förre ordföranden Stig Bertilsson som numera är Svenska Bandyförbundets ordförande är där, likaså IFK:s tränare Stefan Karlsson som är reseledare för ett antal svenska bandyledare och supporters.