Avstämning P17 med Martin Röing

Mitt i högsommaren stämmer vi av läget med Martin Röing och P17-laget som han är ledare för.

 

Hur har upplägget på försäsongen sett ut?

VI har haft vår försäsongsträning ihop med P19. Det har varit tre gemensamma pass samt två individuella pass som har haft mer fokus på styrkepass. Så har det sett ut sen april ungefär och fram till nyligen när vi gick på sommaruppehåll.

Nu i sommar så är det individuella scheman i grund och botten, i stort sett samma upplägg som vi tränade gemensamt. Två pass styrka och spänst och ett par uthållighetspass också per vecka. Har man tillgång till gym så finns det ett särskilt pass man ska utföra och har man inte det har vi ett annat pass framtaget för att spelarna ska kunna träna om man till exempel är iväg på semester med familjen eller liknande.

Vad tycker du om förutsättningar från klubben?

Det är generellt sätt bra förutsättningar. Vi har tillgång till gym, omklädningsrum och ledarrum med mera hela året. Så det är ju väldigt bra. Sen har vi is redan från vecka 33 så förutsättningarna går det knappt att klaga på. Sen har vi en ledarstab, där vi är fem ledare som har olika roller. Det är viktigt att vi är så pass många faktiskt för att allt ska gå ihop för att det ska bli hög kvalitet. Vi ledare har lite olika roller beroende på kompetens och intresse. Vi kompletterar varandra bra och hjälps åt för att täcka alla behov som behövs för laget. Det är jag och Per Spjuth som har huvudansvaret av oss ledare för träningsupplägget och det sportsliga arbetet.

Hur tycker du det är att vara tränare för laget?

Det är väldigt kul tycker jag. Grabbarna i laget börjar bli mer och mer seriösa när man kommer in i den här åldern, spelarna i laget är mellan 14-16 år. Det handlar om att hitta en kontinuitet och förståelse i att träning och utveckling tar tid. Spelarna är i en ålder där det händer mycket och det gäller också att ha förståelse för att de har bra dagar där de ger allt och att de ibland kan ha lite tyngre dagar där vi ledare behöver pusha lite extra. Det är väldigt kul att se spelarna i laget utvecklas och det är kul att vara med på deras resa. För mig personligen tycker jag det roligaste är att se grabbarnas utveckling, det är det jag brinner för.

Hur upplägget ser ut framöver?

Nu efter semestern kommer vi att ha ett till fystest för att följa upp den fysiska utvecklingen hos laget. Detta för att visa på för grabbarna att träningen som de genomför leder till resultat, det är viktigt att de får den återkopplingen. Vi går på is v.33 och kör då ungefär 2 ispass i veckan och därefter stegrar vi till tre ispass i veckan och kommer komplettera med två pass i veckan med fokus på spänst och styrka. Vi kommer också ha ett teoripass ungefär varannan vecka där vi bland annat går igenom vår spelfilosofi och taktik. Klubben kommer också ordna med ett pass i kostlära med en extern person. Spelarna behöver verkligen det, få reda på hur viktigt kosten är för deras utveckling. Det behöver de höra från flera håll och inte bara från oss ledare.

I höst så väntar Svenska cupen, den är som en träningsturnering kan man säga då det inte är något slutspel där man korar en vinnare. Men det är ändå väldigt bra träningsmatcher för oss då vi ställs mot det motstånd som väntar oss i vinter.

Vad är förväntningarna inför säsongen?

Bra fråga! Spelarna själva säger att vi ska gå långt i ett slutspel. Men personligen så är jag själv kvar i fokus på utvecklingen. Slutspelet är först i februari/mars så just nu spelar det ingen större roll. De kommande sex månaderna är viktiga, fokus där är att individer och lag att utvecklas och att vi spelar bandy som vi tror på och som är bra för laget och klubben på sikt för att det ska bli bra spelare av de som förhoppningsvis i framtiden ska bli elitseriespelare.

Men såklart är målsättningen att vi ska vara med och tävla på riktigt mot de bästa lagen i vinter, annat kan jag inte säga. Hur långt det räcker får vi se.

Hur är det att återigen spela P17 nationell i vinter?

Det är kul och klart motiverande att spela i en nationell serie. Många av våra spelare var med och spelade i P17 nationell förra året så vi tror många har bra erfarenhet av det då de flesta i laget vet vad det handlar om. Grabbarna tycker det är mycket stimulerande att möta de bästa lagen i landet och de tycker det är kul att åka på bortamatcher med långa resor. Det syns på träningen att de blir sporrade av det då de vill vara väl förberedda för att ge motståndet i vinter en tuff utmaning.

Hur tror du det kommer gå rent sportsligt i vinter för IFKs olika lag ?

Förutom att jag hoppas att P17-laget ska fortsätta utvecklas både som individer och lag så hoppas jag och tro att vårt P19-lag ska vara konkurrenskraftiga. Det är vårt äldsta ungdomsgäng och de ser jag gärna lyckas och att de ska fungera ihop som grupp och bli ett riktigt bra lag i vinter.

F17 tror jag har mycket stora möjligheter i vinter, de har ett väldigt bra lag och fortsätter de på inslagen bana så kan de gå långt! Även damlaget tror jag och hoppas kommer gå bra i vinter. I både F17 och damlaget så finns det mycket talang och förutom de så är det två lag med mycket motiverade individer så de tror jag kommer ta stora kliv i vinter.

Om vi tittar på herrarnas A-lag så missade man ju helt klart resultatmässigt förra året. Rent prestationsmässigt tyckte jag ändå det såg helt okej ut men det blev för många tunga uddamålsförluster. Jag hoppas herrarna kommer göra en bättre vinter, och att de kommer spela till sig en plats mellan 5-10 i tabellen i Elitserien. Det finns en bra grund i laget och mycket potential som inte helt kom ut till sin rätt förra året men som förhoppningsvis kommer visa sig i vinter. Så ett par placeringar högre upp i tabellen tror jag verkligen vi kan förvänta oss.

 

Text: David Cederbom