Avstämning Damlag och F17 med Martin Frändberg

En avstämning med Martin Frändberg om hur försäsongen har sett ut för damlaget och F17 samt vad som väntar framöver för lagen.

Hur skulle du sammanfatta fjolårssäsongen?

Fjolåret blev ju så att vi lyfte upp stora delar av F17 till damlaget då de flesta seniorer från säsongen innan lämnade. Med den stora omställningen så gick det klart över förväntan och med tanke på det unga laget vi hade. Det var en lärorik säsong och laget fick mycket erfarenhet av att spela på seniornivå i allsvenskan. När vi började säsongen gick vi in med målet att utvecklas och få erfarenhet men vi presterade också klart över förväntan. Det är som sagt ett väldigt ungt lag, vår snittålder vara på bara ungefär 15,1 år.

För F17 var målet att nå semifinal och vi nådde till och med final vilket var över förväntan. Även om finalen var tuff så var det förutom stora sportsliga framgångar även en bra erfarenhet att få spela en final. Nu har vi spelat en final och lärt oss av det. 

Vad är förväntningarna på kommande säsong? Finns det en uttalad målsättning?

Det är lite svårt att sia om just nu. Ambitionen är att vi ska vara bättre än förra året, vi ska fortsätta utveckla vårt spel och vi vill att alla i laget ska ta flera steg framåt. Sen om det är en tredje- eller fjärdeplats eller vad det handlar om rent sportsligt får vi uttala när säsongen närmar sig. Men som sagt målet är att vi ska fortsätta utvecklas och etablera oss i allsvenskan, vi är fortfarande ett ungt lag.

Kan du ge en lägesuppdatering på truppen?

Hela laget från förra året är kvar, det känns bra att vi får kontinuitet. Sen förs det ett par samtal med olika spelare som vi eventuellt kommer knyta till oss men det får vi se om det blir så i augusti/september. Men som sagt, alla spelare är kvar och det bådar gott. Sen är Tilde Ekvall tillbaka också från skadan hon ådrog sig i januari vilket nästan blir som ett nyförvärv för oss till den kommande säsongen.

Hur har försäsongen sett ut hittills?

Försäsongen har sett bra ut så här långt. Vi har ett litet annorlunda upplägg i år då vi tränar på lite mer ihop och hittills har vi haft fokus på lågintensiv träning tillsammans. Vi har varit ute och sprungit milen men framöver kommer vi att gå över till mer intensivträning, det kommer bli intervaller. Vi kommer att göra coopertestet och se till att träna så vi lyckas bra på det. Vi började nu i veckan med backintervaller. Thomas Staf, vår fystränare, håller i framför allt löpningen och vi ihop har lagt upp vår plan och vi har en tydlig idé om hur vi vill träna och vi tycker utvecklingen hittills har varit över förväntan.  

Det har genomförts två fystester. Hur har testresultaten sett ut?

Prestationerna har varit bra. Det som överraskar mest har varit styrka och spänsbiten, där har tjejerna lyckats otroligt bra. Till exempel så gjorde Wilma Holmberg Larsson 515 stycken knäböj med vikter. Jag fick faktiskt stoppa henne, hon hade säkert kunnat göra över 700 stycken men jag var orolig att hon inte skulle kunnat gå dagen efter annars.

Vad är upplägget över sommaren för spelarna?

Nu blir det lite sommarledighet snart. Vi har kört denna vecka också med cirkelträning och yoga. Men sen går vi på sommarlov förutom en liten avslutsaktivitet på onsdag i nästa vecka (v.27). Därefter väntar 10 dagar ledigt för truppen. Sen så är det ett antal individuella pass i 2 veckor innan vi kör i gång igen med våra 3 gemensamma plus 2 individuella pass i veckan.

Vad väntar efter semestrarna när isen ligger i arenan?

Vi har ispremiär v.33, samma dag som herrlaget. Från då så kör vi två ispass i veckan till en början för att sen gå upp till 3 pass i veckan. Vi kommer köra mycket intervaller på is med skridskorna men såklart blir det en del träning med klubba och boll också! Sen är det 3 ispass i veckan som gäller hela vintern.

Under försäsongen så planerar vi att möta lite elitserielag och även en del norska lag för att få bra motstånd redan tidigt på säsongen så vi kommer bra förberedda till seriestart. Motståndet är inte helt klart än men vi hoppas få färdigt det nu i juli.

Det är flera spelare i laget som har blivit uttagna i F17-landslagstruppen. Vågar vi kalla det för en talangfabrik?

Om vi tittar på unga bandyspelare så ligger vi i toppen i Sverige med antal flickor som utövar sporten. Och då vi har flest flickor av alla i landet i vår förening har vi desto större chanser har vi att få fram landslagsspelare, så vi har bra förutsättningar. Vi är väldigt duktiga i föreningen på att fram tjejer som fortsätter spela bandy och vi arrangerar bland annat Frida-cupen som är väldigt populär och klubben har därmed lyckats skapa ett stort intresse bland flickor att spela bandy. Det är något vi tycker är väldigt kul och det är vi stolta över.

Du är ledare även för F17 och många av spelarna är med i både F17 och A-laget. Hur ser du på möjligheterna att nå hela vägen till ett guld med F17?

Vi sticker inte under stolen med att det är vårt mål i år, att vinna SM-guld. Vi satte upp det målet redan för fem-sex år sedan att vi skulle vinna guld säsongen 23/24. Så i år satsar vi fullt ut på att vinna guldet, så är det. Men sen är det såklart många bra lag som vi ska slå men med det laget vi har och erfarenheten från förra året att vara med och spela final så har vi goda förutsättningar. Det enda vi pratar om gällande vår målsättning är att vi ska vinna guldet i år.

Har du någon hälsning till supportrarna du vill för fram?

Jag önskar att så många som möjligt kommer och tittar på oss i vinter. Vi spelar en bra bandy och en händelserik sådan, det är ett stort underhållningsvärde på våra matcher. Vi har vunnit publikligan med vårt damlag de senaste åren och det vill vi fortsätta göra, så kom och stötta oss!

 

Text: David Cederbom

Foto: Gert Holmer