Avslutningen, en höjdpunkt för många!

Förlåt Jesper, Emil, Kimmo, Rut-Lina och alla andra i IFK:s bandytopp! Men säsongens bandyupplevelse var inte någon av era matcher. Höjdpunkten inträffade i Arenan måndagen den 13 mars 2023.

Klockan 17.20 den dagen börjar Arenans is fyllas av skridskoåkare med bandyklubbor. Där kommer A-lagsspelare och där kommer ungdomar, flickor och pojkar, skrinnande in på isen. Och där kommer små, mycket små, skridskoåkare. Med bandyklubbor.

Till slut är isrektangeln fylld av skridskoåkare med bandyklubbor, de flesta iklädda blå eller vita IFK-tröjor. Där ofta 22 spelare kämpar om segern fanns nu hundratals aktiva bandyentusiaster i alla åldrar (nästan). Vilken härlig syn!

När rosa bandybollar kastas ut på isen höjs glädjenivån. Finns det något roligare än att dribbla och trixa med bollen och ibland skjuta iväg ett skott? Och att som liten få göra det tillsammans med elitspelare!

Vid den synen återvänder jag till min egen barndom då vi skottade fram en liten isbana på Klarälven.  Vi hade skridskor som sattes fast på pjäxorna, bandyklubba med trasiga läderremmar nere i böjen och boll som korksmulorna ramlade ur. Roligt hade vi!

Nu kan både barn och vuxna träna och spela bandy oavsett väder. Den här måndagen spöregnar det utanför Arenan. Och med den vinter – eller frånvaro av vinter – som varit så undrar jag var alla de som nu skrinnar på Arenans is hade varit om de inte hade haft tak över huvudena. Hemma med datorerna eller ute på stan?

På Arenans läktare denna måndag träffar jag ett par från Uddevalla. De är här för att de har barn ute på isen. Tänka sig! En eller ett par gånger i veckan skjutsas barn från Uddevalla till Vänersborg bara för att få vara en del i IFK:s ungdomssatsning.

Bland barnen, ungdomarna och elitspelarna på isen finns också alla dessa ledare som ägnar flera timmar i veckan åt att utveckla bandyn och kamratskap hos de unga. Ett 60-tal ledare finns i ungdomsverksamheten! Oavlönade och entusiastiska!

Måndagen den 13 mars 2023 avslutas bandyfesten i Arenan med att alla på isen samlas framför sittplatsläktaren för fotografering. Det blir ett stort gruppfoto. Mycket stort!

Det är synd att många vänersborgare missade festen! Och det är synd att inte någon tidning dokumenterade och spred härligheten över bygden!

Bild: Jorge Moreno

Krönikör: Jan-Erik Ehne