Ari Holopainen sammnfattar årets säsong

pk0212

En engagerad Ari Holopainen visar hur han vill att laget ska spela


När Erik Säfström vid halvtiotiden igår kväll slog in straffen som betydde 7–5 till Sandviken fick IFK Vänersborgs säsong 2017–18 ett abrupt slut. Målet innebar en ointaglig ledning i straffläggningen, och SAIK stod som segrare med 3–0 i kvartsfinalserien.

-Det var en enorm tomhet direkt efteråt, erkänner IFK:s tränare Ari Holopainen. VI gjorde en riktigt bra match, och jag funderar än på hur det hade gått om vi vunnit hemmamatchen i söndags när vi var så nära. Men vi har gjort det bra i kvartsfinalerna, och framförallt de sista två matcherna har vi gjort det fantastiskt bra. Jag tycker vi varit bättre än SAIK i tre av de fyra senaste halvlekarna.

Kvartsfinalerna har varit jämna och man kan till viss del skylla förlusterna på att IFK inte haft marginalerna på sin sida. Så var det också ända in i slutet. Kimmo Kyllönen var väldigt nära att knipa två av SAIK:s straffar, och när sedan Emil Viklund slog sin straff i stolpen, så man verkligen säga att IFK hade ”stolpe ut” igår.

-Jag har sagt det tidigare och säger det igen att tur förtjänar man, och sett över säsongen så har vi varit lite upp och ner. Vi har tagit många steg i vår utveckling, med det fattas några ännu, säger Ari och fortsätter.

-Vi är ändå nöjda med vad vi presterat under säsongen. Vi började från en låg nivå och vi har tagit många steg framåt. Jag tycker att vi hittat ett spel som vi tror på och vi spelar ofta bra mot de bättre lagen. Däremot när vi möter lagen längre ner i tabellen så har vi svajat lite. Vi måste lära oss att jobbet ska göras även i dessa matcher och det är en process vi måste jobba vidare med.

Ari Holopainen är också nöjd med att flera spelare som tidigare haft lite mindre framträdande roller nu har klivit fram och tagit ett stort ansvar. Han nämner bland annat ytterhalvorna Robin Lundqvist och Olle Berglund

pk7553

Robin Öhrlund i kamp med Sandvikens Christoffer Edlundh. Robin som är en av de spelare som tagit störst kliv denna säsong enligt Ari Holopainen.

-Robin och Olle har fått nya positioner och gjort det riktigt bra. Simon har fått spela libero en hel säsong och växt mer och mer in i rollen. Kimmen visade att han var redo när han fick chansen och Robin Öhrlund har fortsatt att utvecklats. Unga killar allihop och de har verkligen visat att de vill ta ett stort ansvar, berömmer Ari.  

Man kan ju ändå inte undgå att nämna att detta var tredje året på raken som IFK fick respass med 3–0 i kvartsfinalspelet. Frågan är hur man ska kunna ta nästa steg?

-Som jag sa så började vi från en låg nivå i år, och vi pratade inte så mycket bandy den första tiden utan jobbade mer med laget och gemenskapen. Vi har kommit en bra bit på väg och nästa år kan vi börja på en högre nivå direkt.  

Tittar ni på att förstärka truppen inför kommande säsong?

-Det diskuteras alltid spelare, men sen får man se vad det blir av det. Det viktigaste är att försöka behålla den truppen man har. Det är lättare att bygga vidare på det man känner till och kontinuitet är viktigt, menar Ari.

-Det är lagidrott vi håller på med och det kan handa mycket i en grupp. Vi måste också låta de unga spelarna få vara med och även få göra sina misstag, det är enda sättet för dem att utvecklas.

Ari berättar vidare att laget ska träffas på fredag igen innan man stänger säsongen. Sedan blir det en månad borta från bandyn, men samtidigt börjar planeringen inför nästa. Denna säsongen var Aris första som tränare i IFK och han tycker så här om premiäråret.

-Det har varit väldigt givande men tufft. Vi måste titta var vi kom ifrån och vi började nästan från noll, men, jag tycker vi fick ihop det bra ändå. Resultaten har varit lite upp och ner och vi har kanske inte förtjänat att vinna fler matcher även om vi spelat jämnt i många av dem. Det är ju ändå vinsterna som räknas och förhoppningsvis blir det fler vinster nästa år. Jag ser i alla fall framåt nästa säsong och att fortsätta processen att utveckla killarna och laget ännu mer, säger Ari Holopainen som avslutning.

Text: Svante Johansson