Äntligen seger för IFK VÄNERSBORG

Äntligen får vi säga, är IFK Vänersborg ett vinnande lag igen. I kvällens bortamatch mot Kalix var det länge jämnt och spännande, men med en lyckosam sista kvart rann IFK ifrån, och vann till slut med 10-5.

-Det var oerhört skönt att få vinna idag, och det är två väldigt viktiga poäng vi får med oss hem från Kalix, sa en nöjd fyramålsskytt, Joakim Hedqvist.

Matchen stod alltså länge och vägde och David Borvalls straffräddning vid ställningen 4-5, blev matchavgörande. Olov Englund hade slagit in en straff i den första halvleken, och han räknade nog med att sätta även den andra. Men Borvall var beredd och styrde ut den högt slagna straffen till hörna. Efter detta var det bara ett lag på banan, och IFK tog över helt och gjorde fem mål på matchens sista tretton minuter.

Före paus var matchen helt jämn och det var Kalix som anförde i målprotokollet. En hörna, en straff och två genomskärare resulterade i fyra mål för hemmalaget. IFK hängde på och kvitterade varje gång Kalix tog ledningen.

Mikko Lukarilla slog in en hörnretur och Joakim Hedqvist gjorde mål på Adam Herou-Löfs fina framspelning. 3-3 målet svarade Johan Koch för och det var matchens prestation. Johan rundade hela Kalix-försvaret och vände utåt igen och när alla trodde situation var över lyfte Johan med en backhand in kvitteringen. Tyvärr så fick inte IFK med sig lika-resultat in i pausen utan Kalix gjorde 4-3 genom Mikael Jansson på övertid.

-Vi släpper till för billiga mål i den första halvleken. Vi pratade om det i pausen och bestämde att vi måste vara ännu mer aggressiva i försvarsarbetet, och framåt skulle vi spela på fler spelare, och det blev ju också mycket bättre i den andra halvleken, sa Hedqvist.

Ja om det var tungt för IFK före paus så gick det desto bättre efter vilan och redan efter 51 sekunder kvitterade Jocke Hedqvist med en hörnkanon rätt upp i nättaket. Detta var IFK:s andra hörnmål för kvällen och hörnskyttet som i de senaste matcherna har varit ett stort bekymmer för IFK, släppte nu rejält och blev det som avgjorde matchen.

-Det var väldigt skönt för oss att få sätta några hörnor. Det är så oerhört viktigt att hörnskyttet funkar och i jämna matcher är det nästan alltid matchavgörande, sa Jocke Hedqvist som var på extra bra mål-humör ikväll.

Först petade han in en hörnretur till IFK ledning 5-4, och därefter satte han och Sergei Lomanov ytterligare var sin hörna, och helt plötsligt stod det 7-4 till Vänersborg.  Alltså totalt fyra mål från Jockes klubba och i fredags satte han tre mål mot Villa.

-Det kändes bra idag och det är skönt när det lossnar lite, sa storskytten försiktigt.

I matchen slutskede gjorde Lomanov ytterligare ett mål och IFK:s bäste för kvällen Nikita Ivanov gjorde de två sista målen, båda gångerna i öppet mål.

-Vi gör en otroligt bra laginsats idag, och när vi spelar på många spelare då är vi tunga att möta. Vi gör en väldigt bra andra halvlek när vi kliver på och är aggressiva. Serien är så jämn så varje poäng är viktig, och det känns oerhört skönt att få gå på vila nu med en seger, sa Joakim Hedqvist som avslutning.

Elitserien tar nu uppehåll för fyrnationsturneringen i Trollhättan, och IFK: nästa match är den 16/12 då Villa Lidköping kommer till Arenan för ett nytt Västderby.

Text: Svante Johansson Foto: Patrik Karlsson

TTELA

Bandyplayhighlights

Matchrapport