Allt klart för Bandy VM i Vänersborg 2019


Svenska Bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson och IFK Vänersborgs ordförande Jan-Olof Olsson undertecknar VM-avtalen

Efter en lång process är nu alla parter överens om att Bandy VM nästa år genomförs i Sverige och Vänersborg. Världsmästerskapen omfattar såväl A som B-gruppen och hela 18 nationer väntas till Vänersborg i början av nästa år. -En fantastisk öppning på Vänersborgs 375-årsjubileum, säger Ulf Adolfson, projektledare för VM 2019. Vi skall göra ett stort internationellt sport och kulturevenemang som är både modernt och fräscht. Att upprepa den succé som skapades för sex år sedan blir givetvis en utmaning, men vi är fast beslutna om att toppa VM från 2013, fortsätter Ulf.
Igår kväll skrev IFK Vänersborgs ordförande Jan-Olof Olsson och Stig Bertilsson under de avtal som reglerar villkor och förutsättningar för världsmästerskapen. Det var två lättade ordförande som äntligen kunde ta i hand efter diskussioner och förhandlingar som pågått i mer än ett halvår. -Det var mycket som skulle på plats innan vi vågade ta på oss arrangörskapet, säger Jan-Olof ”Jolo” Olsson, IFK:s ordförande. TV- och reklamrättigheter, ekonomi, internationella hänsyn och organisationsfrågor är bara några såna pusselbitar, fortsätter Jolo.


Projektgruppen för Bandy VM 2019
Fr.vänster:Fabian Engström, Alexander Mayborn, Olle Isaksson, Ulf Adolfson, Lasse Halma, Joakim Hedqvist, Anders Uhlin, Stefan Leijon och nedan Maria Weber Engström.

Stark organisation
IFK Vänersborg har nu valt en organisation för VM som består av en styrgrupp, en projektledningsgrupp och en hel rad funktionsgrupper. Styrgruppen består av några få personer från IFK som håller övergripande koll på processen i stort, och att ekonomi och evenemang utvecklas som planerat. Projektledningsgruppen är en mer operativ funktion som planerar och driver hela processen mot VM framför sig. Den innehåller 9 deltagare med tydligt identifierade ansvarsområden och roller. Dessa två grupper kompletteras därefter av ytterligare 10-15 funktionsgrupper med ansvar för säkerhet, transporter, tävlingsärenden, VIP-gäster, boende, utlokaliserade matcher, ceremonier, press, kulturevenemang och besöksnäring etc.
-En tydlig och stark organisation är helt avgörande för att ett så här stort evenemang ska bli bra, säger Ulf Adolfson, som nu frikopplas från sin roll som klubbchef i IFK för att ta sig an projektledningen av hela VM-evenemanget på heltid. Vi har lyckats bygga en stark organisation med potential att skapa mycket goda resultat, fortsätter Ulf.
Det finns också oerhört många människor som tycker det ska bli roligt att göra något för Vänersborg och minns med glädje succén från 2013. Att Vänersborg fyller 375 år underlättar också. Många vill vara med och bidra då, avslutar Ulf.
Måndagen den 4 juni håller IFK en stor VM-kick off under Aqua Blå-festivalen på Sanden. Det är då allt börjar, kan man säga.

Styrgrupp IFK

Jan-Olof Olsson, ordförande
Johan Svensson, vice ordförande
Lennart Käck, ekonomiansvarig
Morgan Henningsson, marknad
Ulf Adolfson, ansvarig projektledare
Alexander Mayborn, projektsekreterare

Projektledningsgrupp

Ulf Adolfson, ansvarig projektledare
Maria Engström Weber, besöksnäring och logi
Stefan Leijon, Evenemangs- och jubileumsansvarig
Olle Isaksson, Verksamhetschef Arena Fritid
Anders Uhlin, Försäljningsansvarig
Jocke Hedqvist, Tävlingsärenden
Fabian Engström, Marknadskommunikation
Lasse Halma, Lokalt engagemang, event och ceremonier
Alexander Mayborn, projektsekreterare