A-lagskontrakt för David Jensen, och han får möta tufft motstånd direkt när Sandviken kommer till Arenan

Han startade säsongen som ”praktikant”. I dag blev han a-lagsspelare på riktigt. - Det är klart det är stort att skriva på första a-lagskontraktet. Detta har man ju drömt om i flera år, säger 19-årige David Jensen.

Han startade säsongen som ”praktikant”.

I dag blev han a-lagsspelare på riktigt.

– Det är klart det är stort att skriva på första a-lagskontraktet. Detta har man ju drömt om i flera år, säger 19-årige David Jensen.

 

Tillsammans med ytterligare tre juniorer fick David Jensen chansen att träna med IFK Vänersborgs a-trupp på försäsongen.

Sen har det bara rullat på. David visade framfötterna så pass bra både på träningar och träningsmatcher att Ari Holopainen bestämde sig för att ta med ”uppstickaren” till premiären borta mot Västerås.

– Jag började på bänken, men i och med att Robin Lundqvist skadade sig så fick jag lite speltid. Självklart var det riktigt häftigt att få elitseriedebutera, menar Jensen.

Debuten gav mersmak, David Jensen har fått en hel del speltid i de båda hemmamatcherna mot IFK Motala och Falu BS och visst har vi sett att ynglingen – som startade bandykarriären i Vargöns BK och som spelat i IFK Vänersborg sedan han var tio år fyllda – kommit till elitbandyn för att stanna.

– Det är hur roligt som helst att spela i a-laget och jag får bra stöd från de äldre spelarna, berättar David som egentligen är vänsterhalv men som i de inledande matcherna fått husera till höger.

– Det är väl framförallt farten och det fysiska spelet som skiljer sig från juniorbandyn. Det handlar mycket om att se och lära och naturligtvis är det jätteroligt att få speltid.

Namnet på tröjan

I går skrev han som sagt ett stycke bandyhistoria när han signade sitt första a-lagskontrakt tillsammans med Martin Röing från sport- och elitkommittén. Nu ryktas det också att David ska få sitt namn på tröja nummer 31 lagom till kvällens hemmamatch mot Sandvikens AIK.

– Klart det är viktigt, då får man känna sig som en a-lagsspelare på riktigt, säger IFK-talangen och skrattar.

Vad är då David Jensen för typ av spelare? Ja, vi låter väl David själv tycka till i den frågan.

– Oj, det var inte lätt, men jag tycker väl att skridskoåkningen och spelförståelsen hör till de positiva bitarna. På den negativa sidan hör definitivt skottet, det kan bli mycket bättre.

När det gäller framtida mål som bandyspelare så har han sådana både på kort och lång sikt. Först och främst vill han etablera sig i IFK Vänersborgs representationslag, men han hymlar inte heller om att en vacker dag få ta på sig den svenska landslagsdressen.

Tuffast möjliga motstånd

På onsdagskvällen får han också chansen att känna på lite landslagskaliber då Christoffer Edlund och hans kamrater i Sandvikens AIK gästar Arena Vänersborg.

– Jag har aldrig mött Sandviken, men jag har ju förstått att det är ett mycket bra lag. Blir jag uttagen så kommer jag att gå ut och göra mitt allra bästa, lovar David Jensen, en ny IFK-talang som tagit klivet in i bandyns finrum.

Ari Holopainen är försiktigt optimistisk inför matchen mot Sandviken.

– Mot Motala och Falu BS förväntades det att vi skulle vinna. Sådana matcher är inte alls lätta att spela, men nu möter vi ett topplag och då handlar det först och främst att vi kommer upp i vår maximala nivå. Det ska hur som helst bli roligt att möta SAIK, säger IFK-tränaren.

Text: Jerry Lindkvist

Foto: Patrik Karlsson