IFK krigade till sig poäng i Uppsala

Ett heroiskt kämpande IFK Vänersborg, utan flera av sina ordinarie spelare och med fem raka förluster hämtade upp ett 0-2- och 2-3 underläge och krigade till sig en poäng i svåra bortamatchen mot femteplacerade IK Sirius.

Oerhört starkt av kamraterna efter en riktig laginsats. Matchens stora behållning när Ilja Grachev kvitterade från vänsterläge utanför straffområdet med en projektil upp i Anton Anderssons nättak i matchens slutminuter. Ett drömmål!

Robin Lundqvist saknades även i fredagskvällens möte mot Sirius. Lägg därtill att Alexander Heinhagen och Markus Kumpuoja inte kunde medverka så var det lite extra tuffa förutsättningar för IFK Vänersborg i desperat poängbehov.
Timmarna innan avslag var det ordentligt regnande och starka vindar. Lagom till fighten startade hade som väl är både regnet och den starka vinden avtagit, men underlaget såklart mycket svårbemästrat på grund av busvädret i Uppsala tidigare under dagen.

Efter en avvaktande inledning på matchen kunde hemmalaget Sirius ta ledningen. Efter en tilltrasslad situation framför Kimmo Kyllönen fick Ted Bergström träff på tennis och 1-0 i femte minuten.

Målkungen Bergström skulle också göra matchens andra mål när han i 20:e minuten frispelad av Ted Haraldsson inte gjorde något misstag. Ett mycket vackert mål!

IFK fortsatte dock att kriga och fick kontakt när Joakim ”Kimmen” Johansson fick praktträff på lagets tredje hörna, samtliga från vänster. Upprinnelsen till hörnan att Samuel Batz återigen vunnit boll offensivt mycket förtjänstfullt. IFK:s reducering oerhört viktig i det läget och Vänersborg åt sig allt mer in i matchen och tog över mot slutet av första halvlek. Niklas Holopainen missade också en straff, kort innan reduceringen då siriusmålvakten räddade till hörna.

IFK som en längre tid haft stora problem med effektiviteten på hörnor kvitterade i upptakten av andra halvlek på lagets första hörna från höger. Skott från Juho Liukkonen och Ilja Grachev påpassligt framme på returen. IFK:s andra hörnmål och 50 procentiga i det läget.

Juho Liukkonen blev sedan utvisad i matchminut 64. Då tog Sirius tag i taktpinnen och tryckte ner ett vilt kämpande, och tröttkört Vänersborg. Kimmo Kyllönen klev fram med flera högklassiga räddningar, men till slut fick han ge sig när en helt friställd Ted Bergström bara hade att rulla in sitt- och IK Sirius tredje mål. Hans 39:e för säsongen (!).

Tungt i det läget för ett IFK som stred och verkligen krigade för klubbmärket men laget lyckades med en sista kraftsamling när Ilja Grachev alltså fick sista ordet efter passning från Emil Viklund och dundrade in kvitteringen med ett par minuter kvar av ordinarie matchtid.

En poäng med sig hem till Vänersborg och som kan visa sig oerhört värdefull i jakten på främst en slutspelsplats. Detta efter en kollektiv krigarinsats av högsta klass.
Nu väntar Västerås SK i nästa fight, även den på bortais tisdagen 8/2 . Då får vi säkerligen se ett revanshsuget VSK efter IFK:s 6-1 seger från hemmamötet.

Text: Niklas Thonander
Foto: Patrik Karlsson