#3 Simon Blomqvist

Det är en lagkapten full av optimism som jag en majdag möter i Arena Vänersborg. IFK:s libero Simon Blomqvist ser med goda förhoppningar fram emot kommande säsong. Siktet är i första hand inställt på kvartsfinal.

– Förra säsongen blev det en del strul med skador, avstängningar och avhopp, men vi kämpade och kunde klara oss ur problemen  till slut, säger Simon.

Alla IFK:are kommer naturligtvis ihåg vad som hände förra säsongen. Det mest uppseendeväckande var när Jocke Hedqvist lämnade laget. Det innebar självklart en stor förändring när meste målgöraren försvann.

Det var då som nr 3 Simon Blomqvist övertog kaptensbindeln efter Jocke.

– Det är klart att det innebär ett större ansvar gentemot särskilt nya och unga lagkamrater om man är lagkapten, menar Simon men tillägger att det ansvaret bör andra också vara delaktiga i.

Det är relativt många nytillskott i IFK:s A-lagstrupp, något som inte oroar Simon.

-Det är bra killar och vi skall se till att de känner sig välkomna i laget-

Försäsongsträningen är i full gång. Lite annorlunda har det blivit i dessa coronatider. Bland annat har spelarna fått byta om och duscha hemma.

– Men nu utnyttjar vi möjligheterna i arenan, säger Simon.

Under försäsongen förläggs en stor del av träningen till Nordic Wellness, där fysik och kondition kan stärkas. Träning på is kommer inte förrän en bit in i augusti.

Den kommande säsongen blir Simon Blomqvists femte i IFK:s blåa dress. Han kom 2016  från Broberg (Söderhamn). Men Simon är egentligen smålänning med bandystart i Järhaga SK, som sedan blev Jönköping bandy. Det blev också spel i Sandviken och Borlänge innan flyttlasset gick till Söderhamn.

Nu verkar Simon vara bofast i Vänersborg. Han och hans familj bor fint och centralt i stan.

– Det är bara att ta cykeln och trampa till arenan. Det är toppen!

Till vardags är Simon Blomqvist anställd hos Stavdal i Trollhättan. Han har inga problem att kombinera anställningen med träning och matcher för IFK.

– Arbetsgivaren har full förståelse för min situation. Det är en förutsättning för att det skall bli bra både på jobb och i bandyn, anser Simon.

Något som han särskilt ser fram emot kommande bandysäsong (och alla andra säsonger) är derbyn.

– Ja, det är speciellt med mycket folk och hög stämning. Det är också ofta extra intensivt på planen.

Simon Blomqvist liksom hela IFK hoppas naturligtvis att det skall vara välfyllda läktare även vid andra matcher än derbyn. Alla vet att framgångar på isen innebär större intresse för bandymatcherna och därmed ökat antal åskådare.

– Därutöver handlar det nog om att utveckla det som är runt omkring matcherna för att nå ut till flera och få större publik, menar Simon och drar iväg till nästa träningspass.

 

text: Jan-Erik Enhe