25 okt Tony möter Annika Blixt
Då var det dags för min andra intervju av eldsjälar i IFK Vänersborg. Denna gång hade undertecknad det stora nöjet att träffa eldsjälen Annika Blixt i Blixthälsas lokaler.
Annika är född i Vänersborg, en riktig ”urvänersborgare” för att citera hennes eget ord. Hon är ett välkänt ansikte i klubben sedan ett antal år tillbaka och man kan på sätt och vis säga att slumpen gjorde att hon blev engagerad i klubben.
-Jag har alltid varit föreningsaktiv, säger Annika. Jag var som barn aktiv i flera olika föreningar och i samband med det myntades det en stark föreningskänsla i mig. Jag gick också med i Vänersborgs gymnastikförening som gymnast och sedan som barn- och ungdomsledare, fortsätter hon. Ledardelen utvecklades sedan successivt till att även innefatta gympaledare och instruktör i aerobics, vattengympa och styrketräning. Den enda bollsport jag hållit på med på riktigt är volleyboll, ler Annika och den skiljer sig ju ganska mycket från bandy.
Första bandymatchen
Så småningom träffade hon Jonas Sundelius, bror till den kände bandymålvakten Pontus Sundelius, som tog med Annika till en SM-final, som var den första hela bandymatch hon sett.
-När jag var med i Uppsala och fick uppleva arrangemanget och känna stämningen så var jag såld! Efter det vaknade jag till och ville fortsätta se mer bandy, säger Annika.
När sonen Max var 4-5 år anmälde de honom till IFKs bandyskridskoskola
-När Max började med bandyn blev det automatiskt att jag var med på träningar och matcher och intresset för bandyn fortsatte att växa mer efter hand, berättar Annika.
År 2007 fick Annika en förfrågan av IFKs valberedning om hon kunde tänka sig att arbeta i IFK Vänersborgs styrelse. De tyckte hennes kompetens inom utbildning i hälsa och friskvård kunde vara bra för sporten och i föreningens värdegrundsarbete.
-Det tyckte jag var en intressant utmaning, då jag inte tidigare varit med i, eller arbetat med elitidrott. Att IFK var intresserad av att få en mer hälsoinriktad verksamhet tyckte jag var väldigt kul, då jag brinner för området, säger Annika. Jag var vid förfrågan gravid med min yngste son Rex, och skulle förmodligen missa en del av styrelsemötena i mitten på säsongen. Men Stig Bertilsson sa; – Det ordnar sig! Och han fick rätt, som vanligt!
IFQ startas
Samma år startades IFQ, och Annika var tillsammans med en styrelsekollega, Eva Lindqvist drivande. Som den aktiva och erfarna föreningsmänniska hon är, ville hon verka för föreningens fortlevnad.
-Jag/vi tyckte att IFK Vänersborg hade alldeles för få kvinnor som medlemmar, publik och funktionärer. Därför kom vi på idén med att starta IFQ. Egentligen var det inte helt nytt utan IFK hade liksom många andra idrottsföreningar tidigare haft en damklubb. På den tiden den fanns handlade det mer om att baka och sälja lotter, fika och korv, laga matchdräkter, tvätta och fixa. Viktiga delar i en förening!
-Vår ambition var att utveckla IFQ att även bli en resurs för föreningen och skapa en ny målgrupp på läktarna, som funktionärer, medlemmar och i styrelse och- eller kommittéarbete. Vi ville också skapa ett forum och nätverk för mammor, flickvänner, fruar och andra i och omkring lag och aktiva i IFK. Vi skulle ha ett program varje säsong med intressanta, roliga upplevelser där vi ville involvera näringsliv och samverka med andra föreningar.
-På IFQs träffar har vi försökt få deltagarna att förstå värdet av föreningslivet och ideellt arbete. Är man många som hjälps åt, då går det lätt och blir inte så betungande. Det är ett vanligt misstag som föreningar överlag gör, att några få personer gör nästan allting, säger Annika. Det är grundläggande att ta väl vara på sina ideella krafter i allt föreningsliv, att uppmärksamma funktionärer och visa att föreningen uppskattar och känner sig tacksamma för små liksom större insatser säger Annika.
Annika lämnade IFKs styrelse år 2015, men har fortsatt att vara aktiv i klubben som förälder till tre bandybarn, i IFQ, men även numera i klubbens Medlems- och lotterikommitté med fokus på externa aktiviteter.
-Det är viktigt att IFK är med och syns vid arrangemang som ordnas i kommunen och presenterar sin fina verksamhet i olika sammanhang. Då får vi fler medlemmar och fler som vet vad vi gör och har på gång. Närmast är det oktobermarknaden inne i centrum som gäller, den 27 oktober, säger Annika. Då hoppas vi se många besökare vid vårt tält i gågatekrysset!
Tjejbandy
Ett annat fokus i Annikas arbete i klubben har varit att få fler tjejer att spela bandy. IFQ har varit aktiva i bakgrundsarbetet att stötta flickbandyn och arbetat med att sprida budskapet att ”Tjejbandyn är på gång i Vänersborg”.
-Vi har nu tjejlag från bandyskolan ända upp till 13-14 årslaget. Vi är två år från att kunna starta ett eget damlag! Mats Ahlstedt och Martin Frändberg är aktiva i arbetet med att bygga upp tjej- och damlagsverksamheten, säger Annika entusiastiskt.
I år arrangerar IFK Fridacupen för tredje året i rad, som är den största bandycupen för tjejer i landet, enligt vissa, i hela världen
-En mycket positiv effekt av att tjejbandyn utvecklats är att både föräldrar och barn blir medlemmar i IFK. En del föräldrar väljer också engagera sig på olika sätt inom klubben, fortsätter Annika.
Fram tills 2017 betalade man som medlem en speciell medlemsavgift till IFQ. Nu blir man medlem i IFK. Vill någon vara med på våra arrangemang som inte är medlem går det också bra. De flesta av aktiviteterna har inriktning mot föreläsningar om hälsa, personlig utveckling och om sporten bandy. En återkommande programpunkt har varit – ”Offside”! Vi har ett härligt gäng med samarbetspartners som hängt med i många år, som skänker priser till snurran. Vår huvudsponsor är Zalza. Tack alla Ni som stöttar IFQ/IFK!
Bandysnurran
Ett välkänt inslag under hemmamatcherna, är ”Bandysnurran”, IFQs lotterihjul som har hängt med under årens lopp sedan 2007. Inkomsterna från bandysnurran riktas till barn och- ungdom. De senaste åren främst till flicklagen och Fridacupen.
-Bandysnurran kommer att gå för fullt hela säsongen, både under IFKs hemmamatcher och Bandy-VM. Är det så att folk har saker att sponsra med, som vi kan använda till priser, både till IFKs matcher och VM, så är vi tacksamma! Det går alldeles utmärkt att kontakta mig eller IFKs kansli om detta, säger Annika.
IFQ har ett späckat schema med intressanta aktiviteter under hösten.
-Vi kommer också att delta i Vårruset i maj månad. I år deltog 40 tjejer i loppet och alla hade IFK-tröjor på sig och det var en härlig syn, säger Annika med ett stort leende.
Det är med andra ord full fart i IFQ och IFK och kärnan i Annikas budskap under vårt möte är att det ska vara roligt att vara med i IFK, vi behöver ha roligt under matcherna och de forum man är med i ska ge energi, inte bara ta!
-Man får vara med i en härlig gemenskap och du behöver absolut inte vara bandyexpert för att bli medlem i IFK. Skulle man dessutom vilja vara med på ett hörn och hjälpa till i föreningen på något sätt, så finns det alla möjligheter, stort som smått. Oavsett om man vill göra något litet då och då eller om man vill göra lite mer, är vi tacksamma för de ideella krafter som vill ställa upp, avslutar Annika.
Text: Tony Ekberg
Foto: Patrik Karlsson