Poängen blåste bort i Motala

Hemmalaget IFK Motala behärskade de yttre förhållandena bäst och besegrade IFK Vänersborg i elitseriens 13:e omgång.

Glädjande nyheter när laguppställningarna presenterades var att såväl Mikko Lukkarila och Hugo Nyman äntligen var tillbaka i spel efter att ha missat åtta respektive fem matcher pga skada. Likaså var Henric Bergius tillbaka i laget efter avstängning.

Som förväntat bjöd Motala på svåra yttre förutsättningar. Vinden var kraftig och i planens längsriktning, och den varma fuktiga luften gjorde att tiden med ordentligt spelbar is var kort. IFK Vänersborg fick börja i motvind medan hemmalaget inledde med vinden i ryggen, och pressade stundtals tillbaka Vänersborg i den första halvlek.

Det var dock Vänersborg som tog ledningen två gånger om, först genom Mikko Lukkarila som petade in en retur tidigt i matchen, en IFK-ledning som Motala kvitterade en dryg kvart senare genom Philip Florén. Joakim Johansson såg till att Vänersborg var tillbaka i ledningen med sitt sjunde mål för säsongen, men denna gång tog det bara någon minut innan Motala kvitterade till 2-2. 

Innan halvtidsvilan hade Motala genom ett lyft som bars av medvinden hela fram till Philip Florén tagit ledningen med 3-2, men förhoppningen fanns ändå att Vänersborg skulle kunna utnyttja medvinden i andra halvlek och vända på matchen.

Så blev det dock inte. Ett hårt kämpande Motala som sjönk djupt saboterade effektivt IFK Vänersborgs anfallsförsök i den andra halvleken och Vänersborg misslyckades med att skapa några riktigt farliga målchanser vare sig längs isen eller i luften. Istället för kvittering kunde Motala utöka sin ledning två gånger om inom loppet av en dryg minut, det första målet på hörna och därefter en sorkdödare som retsamt rullade in nere vid stolproten till 5-2.

Lukkarila reducerade på hörna till 5-3 med mindre än tio minuter kvar, men IFK Vänersborg kom inte närmare än så. Istället kunde Motala spika slutresultatet 6-3 i slutet. 

Hemmalaget var hetare den här dagen och behärskade de yttre förutsättningarna bättre, medan Vänersborg aldrig riktigt fick igång något anfallsspel, och vann rättvist.

För IFK Vänersborg gäller det nu att ladda om batterierna inför en ny hemmamatch mot Hammarby på onsdag.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno