Inför Vänersborgsklubban Cup 9-11 oktober

-

I helgen avgörs den första upplagan av IFK Vänersborgs nystartade Vänersborgsklubban Cup för herrar i Arena Vänersborg. Lagen tävlar förutom om ära och berömmelse även om 20 000 kr i presentcheck hos Vänersborgsklubban. Matcherna spelas i 2 x 45 minuter. Deltagande lag är AIK Bandy, Frillesås BK, IFK Vänersborg och Villa Lidköping BK. Här följer en kort presentation av lagen.

AIK Bandy 

Det storsatsande Stockholmslaget har gjort en rejäl resa genom seriesystemet efter att bandyverksamheten på herrsidan gått på sparlåga under lång tid. Så sent som 2018 spelade laget i division 1, men kvalade sig samma år upp till allsvenskan och upprepade sedan den bedriften när man lyckades kvala sig upp till elitserien 2019. Första säsongen i elitserien slutade i kvartsfinal där Villa Lidköping satte stopp. I år räknas AIK dock som en minst lika stor guldfavorit som Villa Lidköping och efter en titt på spelartruppen är det lätt att förstå varför; här finns nuvarande och fd landslagsspelare från såväl Sverige, Ryssland och Finland där Erik Pettersson, Linus Pettersson, Andreas Bergwall, Alan Dzhusoev och gamle IFK-spelaren Ilari Moisala finns i truppen. Lite extra krydda till helgens cup är måhända att vi i AIK:s lag från och med i år även finner Villaikonerna Johan Esplund och Daniel Andersson.
AIK har spelat två träningsmatcher hittills (förlust mot Västerås SK 4-6 och seger mot Sirius 8-3) men har hittills inte fått chansen att premiärspela i sin nya hemmaarena, bandyhallen på Gubbängens IP i Stockholm.

Frillesås BK

Halländska Frillesås är Sveriges sydligaste bandylag och gör i år sin tredje raka säsong i elitserien. De två tidigare åren har man fått kvala för att hänga kvar, i år är siktet inställt på att slippa det.  Laget har tappat några nyckelspelare från förra säsongen,  som skyttekungen Adam Rudell och Jakob Jenefeldt som numera spelar i IFK Vänersborg. Meriterade nyförvärven Sergej Pochkunov från ryska ligan och förre IFK-spelare Robin Mohlén som gjort comeback efter några säsongers uppehåll ska fylla de luckorna. I övrigt har laget kvar profiler som bröderna Mattias och Fredrik Johansson och anfallaren Fredrik Brandin.
Att spela bandy utomhus i Halland kan härda vem som helst och Frillesås har ett svårspelat lag som kämpar i 90 minuter. Under försäsongen har de hittills spelat fem matcher, vunnit två, förlorat två och spelat en oavgjord.

IFK Vänersborg 

Förra säsongen blev en resultatmässig missräkning för IFK Vänersborg som slutade på plats 11 och därmed missade slutspel för första gången sedan 2011. I år är siktet inställt på att åter ta klivet upp bland slutspelsplatserna igen. Mycket är nytt i IFK Vänersborg den här säsongen med hela sju nya spelare som ska spelas in i laget. De nya spelarna är en mix av hemvändare, rutinerade elitseriespelare och lite yngre spelare som ska ges möjlighet att växa i IFK-tröjan. Då spelare som Robin Öhrlund och Joakim Hedqvist inte längre är kvar i IFK Vänersborg finns det stora tröjor för de nya och gamla spelarna att fylla, men hittills har det gått bra för helgens hemmalag som har tagit tre av tre vinster hittills på försäsongen med klara siffror. 
Efter två raka träningsmatcher mot allsvenskt motstånd blir helgens cup med uteslutande elitseriemotståndare en riktig värdemätare för var detta ”nya IFK” befinner sig i lagbygget just nu. 

Villa Lidköping BK

Inget lag i svensk bandy har hållit en lika hög lägstanivå som Villa Lidköping det senaste decenniet. Man har gått till minst semifinal varje år sedan 2009 spelat fyra SM-finaler, på vilka man vunnit ett guld. I våras föll man i den publikfria SM-finalen mot Edsbyn men verkar fast beslutna om att ta tillbaka SM-guldet i år, vilket inte minst nyförvärv som Christoffer Edlund och Erik Säfström sänder tydliga besked om. Tanken är förstås att de ska fylla luckorna efter Joakim Andersson, som flyttat hem till Vetlanda, och Johan Esplund som numera återfinns i AIK och mer välmeriterade ersättare är svårare att hitta. Med mer eller mindre halva landslagets i startelvan är Villa Lidköping givetvis storfavoriter till att vinna det mesta de ställer upp i den här vintern.
Villa Lidköping har spelat tre träningsmatcher hittills (Frillesås, Gripen och Vetlanda) och vunnit samtliga.

Samtliga matcher i Vänersborgsklubban Cup sänds hos Bandypuls. För att se matcherna behöver du teckna en prenumeration. 
Givetvis kan du även följa matcherna på Bandygrytan.

Text: Daniel Johansson Silvereld

Foto: Martin Frändberg