Inför Bollnäs borta

Mycket står på spel för båda lagen när Bollnäs och Vänersborg drabbar samman på fredagskvällen.

Det återstår blott två omgångar av elitserien i bandyn och serien är på väg att avgöras. IFK Vänersborg ligger alltjämt på sjätte plats i tabellen, tre poäng före Sirius och Vetlanda (som för övrigt möts på fredagen). Det innebär att vid IFK-seger antingen mot Bollnäs eller AIK så är sjätteplatsen säkrad av egen kraft, och IFK behöver inte förlita sig på resultat i övriga matcher. Det skulle i så fall innebära tangerat klubbrekord i elitserien placeringsmässigt för IFK; senaste gången det hände spelade en viss Sergej Lomanov i IFK. En morot så god som någon att sträva mot.

Första chansen att säkra kvartsfinalplatsen är mot Bollnäs på fredagkvällen. Ett Bollnäs som Vänersborg besegrade bekvämt på hemmaplan med 6-1 efter att bara ha varit sekunder från att hjälpa Kimmo Kyllönen hålla nollan i den matchen. Bollnäs ligger just nu på plats 12 i tabellen med 17 poäng, och har fyra poäng upp till tiondeplatsen och sista platsen i åttondelsfinalerna. Man har således inte sitt öde i egna händer, men har fortfarande en liten chans att nå dit genom att vinna sina två sista matcher med klara siffror, så utgå ifrån att det är ett motiverat Bollnäs som kliver ut på isen för att möta IFK.

Bollnäs har haft det tufft på slutet och har inför matchen mot IFK Vänersborg fem raka förluster, nu senast med 3-5 mot Sandviken hemma i en match där man trots allt spelade ganska bra. Säsongen har generellt var svår för laget men på hemmaplan har man trots allt blixtrat till ett par gånger, till exempel har man kryssat mot AIK och besegrat Villa hemma den här säsongen. Bäste målskytt är Patrik Nilsson med 29 mål, lika många som IFK:s Emil Viklund. Annars kretsar fortfarande mycket av spelet kring högerhalven Per Hellmyrs.

Bollnäs är ett av få lag som fortfarande spelar utomhus i elitserien, och väderleksrapporten varnar för snöfall precis kring matchen. IFK Vänersborg har dock visat sig kunna behärska alla underlag den här säsongen, och varit starka överlag på bortais i vinter. Inte minst i första halvlek; av 12 bortamatcher man spelat har man haft ledningen i paus i 11 av dem. Dessvärre har man inte lyckats hålla uppe samma spel i andra halvleken utan statistiken visar att IFK förlorat hälften av andrahalvlekarna på bortaplan, och både släppt in betydligt fler mål och och gjort betydligt färre än i första halvlekerna, vilket stundtals tärt på nerverna hos alla IFK:are som suttit framför teven och tittat på.

För att säkra kvartsfinalplatsen i Bollnäs lär det dock krävas att IFK-spelarna sätter ihop 90 bra minuter, men en kvartsfinal plats är ingenting man får gratis utan är givetvis någonting man måste förtjäna.

IFK-segrar på Sävstaås har varit ovanligt på senare år, man får gå tillbaka till januari 2013 för att hitta den senaste segern (2-0 till IFK, målskyttar Marcus Sixtensson-Ottosson och Johan Koch). Den ende i dagens IFK som var med redan då är Robin Lundqvist (som mot Bollnäs gör sin 350:e match i IFK Vänersborg) och han har bilden klar för sig vad som gäller i Bollnäs:

— Vi ska se till att ta två poäng imorgon så vi säkrar sjätteplatsen.

Matchen har avslag 19.00 och kan ses på Sportbladet Play eller följas live på Bandygrytan. 

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno