IFK pressade Villa på bortaplan

IFK Vänersborg gjorde en bra match borta mot Villa Lidköping i Svenska Cupens femte omgång och pressade fjolårsfinalisterna in i det, men fick till slut se sig besegrade med 7-4 efter två snabba Villamål på övertid.

IFK Vänersborg kom till spel utan skadade duon Adam Blomster och Mikko Lukkarila medan Villa saknade Martin Hammarberg och Erik Säfström. IFK fortsatte med samma laguppställning som mot Hammarby vilket innebar att Adam Herou Löf spelade högerhalv och Robin Lundqvist – tillbaka i laget efter sjukdom senast – spelade som offensiv mittfältare.

Hemmalaget försökte kliva högt på IFK från start, men till skillnad från matchen mot Vetlanda löste IFK-spelarna det utan större problem och kunde bygga upp egna anfall i en böljande matchinledning.

Villa tog visserligen ledningen i minut 8 efter en snabb omställning där Christoffer Edlund och Tim Persson kom två mot en mot Simon Blomkvist, men Vänersborg replikerade snabbt; det tog bara drygt en minut för Emil Viklund att snurra upp ett par Villaspelare och knacka in ett skott otagbart för Thimfors i Villamålet.

IFK Vänersborg visade prov på betydligt större självförtroende i både sitt försvarsspel den här kvällen än tidigare och hade god kontroll på Villas attacker, men när en förlupen andraboll olyckligt studsade fram till Gustav Friman kunde Villa göra 1-2. Även i offensiven spelade IFK med stort självförtroende och kombinerade sig fram bra flera gånger om genom Villas erkänt svårforcerade defensiv. Bland annat blev Kalle Lempinen nerdragen i straffområdet och alla väntade på vad som såg ut som en solklar straff, men domaren valde att fria.

Istället var det Villa som kunde utöka till 1-3 på hörnretur genom Joel Broberg, något som blev halvtidsresultatet trots flera fina IFK-chanser i slutet av halvleken.

Den andra halvleken var knappt fem minuter ung innan Juho Liukkonen fick träff på hörna och reducerade till 2-3 och IFK hade bud på mera, samtidigt som man effektivt stoppade Villas anfallsförsök. Men när Martin Karlsson och Christoffer Edlund lyckades tajma ett lyft helt perfekt efter drygt en timmes spel kunde IFK-försvaret och Kimmo Kyllönen inte stå emot utan 2-4 var ett faktum. Det utökade sedan till 2-5 bara ett par minuter senare när IFK för ovanlighets skull den här kvällen brast i sin försvarsspel och släppte igenom Gustav Friman lite för enkelt.

Ridå ner? Inte alls. Istället var det IFK Vänersborg som tog över matchen helt och hållet sista halvtimmen och skapade mängder av hörnor och flera bra målchanser och fick utdelning två gånger om (Joakim Johansson på hörna och Linus Hagman på hårt vinkelskott). 2-5 hade blivit 4-5 och IFK var på jakt efter mer. Dessvärre fick man ingen mer utdelning utan i kvitteringsjakten kunde istället Villa kontra in 4-6 med dryga minuten kvar att spela. Det skulle sedan även komma ett 4-7 mål som slogs i nät en sekund innan matchen skulle blåsas av, efter en dråplig och rörig situation.

Det två avslutande målen och slutresultatet ska dock inte förta en fin prestation av IFK Vänersborg i en svår bortamatch. Spel- och chansmässigt var det i princip helt jämnt under 90 minuter och i både det offensiva och defensiva spelet visade IFK att formkurvan går åt rätt håll och att de olika delarna i spelet börjar sitta mer och mer.

Vilket bådar gott inför fortsättningen där elitseriepremiären är mindre än en månad bort. Hemmapremiären spelas mot Gripen Trollhättan i ett hett Tvåstadsderby som ni redan nu kan köpa biljetter till. 

Innan dess väntar dock dubbla möten mot IFK Motala, först Svenska Cupen onsdag 4/10 (spelas i Nässjö) och sedan en träningsmatch 20/10 som uppladdning inför seriestarten.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson