IFK övertygade när man besegrade Motala med 4-2 i första åttondelsfinalen

IFK Vänersborg vann första åttondelsfinalen mot IFK Motala med 4-2(3-0) i arenan efter en mycket fint genomförd match. Framförallt imponerade Vänersborg med ett stabilt försvarsspel och hade 4-0 ledning med knappa tio minuter kvar, och trots två sena reduceringsmål från gästerna kan vi ändå konstatera att IFK Vänersborg har satt sig i en riktigt  fin sits inför onsdagens spännande returfight.

-Lite surt att släppa in de två sena målen, men vi gör det fantastiskt bra över hela matchen. Vi är ruskigt täta och släpper egentligen inte till så många lägen, sa IFK Vänersborgs assisterande tränare Robert Mayborn.

Ilja Grachev öppnade målskyttet när han i åttonde minuten fick drömträff från vänsterläge och bollen satt helt otagbart i bortre hörnet. En smakstart för IFK som tidigt tog tag i taktpinnen. Med en man mindre på isen ökade sedan IFK på till 2-0 efter att matchens gigant Juho Liukkonen fick praktträff som första skytt på högerhörna.

Juho som haft en en tung säsong var mycket bra matchen igenom såväl offensivt som defensivt.

I första halvleks slutminuter hittade Juho Liukkonen Lukas Forsström med en smörpass  som iskallt gjorde 3-0 helt fri med motalamålvakten Jussi Aaltonen.

I andra halvlek fortsatte IFK att såra Motala med snabba omställningar. Emil Viklund var ytterst nära ett solomål efter en mycket fin individuell prestation där målvakten Aaltonen räddade. På den efterföljande högerhörnan fick Juho på nytt kalasträff i ribban.

4-0 skulle dock komma efter ett nytt mycket fint anfall där Emil Viklund i utkanten av straffområdet till vänster fick praktträff efter passning från Adam Blomster.

Två sena reduceringsmål från Motala var tunga, men IFK:s insats över 90 minuter mycket bra där främst försvarsspelet imponerade.

Nu väntar en lättare träning i arenan på tisdagseftermiddagen innan laget på onsdag åker upp för andra åttondelsfinalen. Eftersom det handlar om uefacupmodell så har IFK råd att förlora med ett mål, eller två om laget gör tre mål eller fler i matchen. Då går IFK Vänersborg vidare med fler gjorda bortamål.

En mycket spännande returmatch. I potten ett hägrande Västtderby mot antagonisten Villa/Lidköping i kvartsfinal.

Text: Niklas Thonander