IFK kämpade till sig ett kryss i Söderhamn

Det blev som förväntat en fysisk och tajt match mellan Broberg Söderhamn och IFK Vänersborg. 3-3 slutade matchen där fem av sex mål kom på straff eller hörna.

Ett IFK Vänersborg utan långtidsskadade Markus Kumpuoja men i övrigt ordinarie trupp åkte upp till Söderhamn för att ta sig an hittills segerlösa Broberg Söderhamn. Den, för söderhamnarna, trista sviten höll sig intakt även när domaren Ulrik Bergman blåst i sin pipa efter 90 minuters spel. Matchen slutade 3-3 men det satt hårt inne för gästande IFK Vänersborg den här kvällen, som dock matchen starkt och hade en 2-0-ledning redan innan 10 minuter var spelade. 1-0 gjorde Lukas Forsström, fint frispelad av Ilja Grachev och kall i avslutsläget och 2-0 kom från Grachev själv på hörna.

Tilltrasslad situation gav reducering
IFK hade bud på mer, inte minst Emil Viklund som blev frispelad av Ilja Grachev och sökte luckan mellan Henrik Rehnvalls ben, men Brobergsmålvakten lyckades göra en fin skridskoparad. Broberg var inte ofarliga, men efter att skyttekungen Martin Söderberg tvingats kliva av redan efter fem minuter av matchen med en befarad skada så hade man inte den där sista lilla udden framåt även om man fyllde på med mycket folk och stundtals skapade rejäl oreda i IFK:s straffområde. Kommandet i matchen var dock helt och hållet i IFK Vänersborgs ägo första halvtimmen.

I den 30:e matchminuten fick dock Broberg en biljett in i matchen efter en tilltrasslad och rörig situation. Jonas Engström får ett farligt läge i straffområdet, överlistar Kimmo Kyllönen men får se bollen stoppad på mållinjen av Simon Blomkvist. Domarna dömer dock mål trots att bollen till synes aldrig var över mållinjen vilket föranleder vilda protester från Vänersborgsspelarna. Efter en stunds domarkonferens ändrar Ulrik Bergman sitt domslut till straff för Broberg och visar ut en IFK-spelare för att ha räddat bollen liggande på mållinjen, ett domslut som kanske hade blivit annorlunda om bandydomarna haft samma lyx som sina fotbollskollegor med att kunna titta på reprisbilder under matchen. Straffen slog i alla fall Jakko Hyvönen säkert i mål till 2-1

Herou Löf fixade rättvis pausledning
Broberg fick energi av målet och tryckte på mot IFK Vänersborg mål med stark skridskoåkning, men IFK-försvaret stod emot bra och mot slutet av halvleken kunde IFK bryta sig tillbaka initiativet i matchen och skapade flera heta målchanser. Niclas Nyqvist tog ner ett lyft från Liukkonen, drog till direkt och tvingade Rehnvall till en superräddning. Sedan styrde Juho Liukkonen själv snyggt in bollen till 3-1 på volley framför mål – trodde alla, men domaren dömde bort målet för en hårfin hög klubba. 3-1 kom strax innan paus ändå efter att Samuel Baatz fixat fram en högerhörna som Adam Herou Löf pricksköt rakt upp i krysset. Pausledning för Vänersborg således, och en rättvis sådan.

Vänersborg inledde den andra halvleken bäst och Edvin Isaksson var sånär på att göra 4-1 på en fin hörnvariant som gav Edvin drömläge, men avslutet räddades av Brobergsspelare på mållinjen. Istället för 4-1 till IFK där så fick Broberg energi när Jesper Thyrén fem minuter in i den andra halvleken gjorde 2-3 på hörna. Resten av matchen blev det mycket Broberg som anföll i fart mot ett stillastående IFK-försvar som också tunnades ut mer och mer i takt med att utvisningar började hagla. Först åkte Joakim Johansson ut för slag på skridskon i 65:e minuten och bara minuten senare åkte hans vikarie på högerbacken, Juho Liukkonen ut för samma sak när han orsakade en straff för Broberg. En straff som Jakko Hyvönen dock sköt utanför den här gången.

Svängig avslutning
IFK stod emot Brobergspressen bra trots två man mindre på isen men precis innan Johansson och Liukkonen var klara för spel igen så drog den vikarierande högerbacken Adam Blomster på sig ny straff och utvisning. Den här gången fick Erik Jonsson slå den och satte den lågt bredvid Kimmo Kyllönen till 3-3. 

Vänersborgs reaktion på kvitteringen var dock bra och med fullt lag på isen igen nästan omgående efter Brobergs kvittering tog man tillbaka initiativet och gick för ett segermål. Och det var inte långt borta. Två gånger om på hörna fick IFK-spelarna se bollar fastna på mållinjen och rensas undan i sista stund av Brobergsförsvaret. Broberg var å sin sida hade vittring på säsongens första elitserieseger och var inte långt ifrån att peta in ett segermål de heller, inte minst när IFK Vänersborg åkte på tre utvisningar i tät följd sista fem minuterna.

Två lag som hade velat ha mer
Matchen slutade dock 3-3 och inget av lagen var sannolikt jättenöjda med det resultatet. IFK Vänersborg inledde matchen bäst och hade chanser att gå ifrån ytterligare i första halvlek och början av andra, medan Broberg fick rejält press mot IFK-målet i andra halvlek och mycket väl kunde vunnit matchen. På så sätt var det kanske dock en rättvis poängfördelning i en match som präglades mer av fysisk och kamp än skönspel och där lagen ägde varsin halvlek.

En som dock kan vara nöjd med sin insats ikväll och överlag den här säsongen IFK Vänersborgs unge anfallstalang Lukas Forsström, som gjorde mål för andra matchen i rad och matchens enda spelmål.

— Bandylivet är såklart jättebra just nu, så här bra trodde jag inte att det skulle vara men kul att det trillar in för mig med, säger Lukas Forsström till Sportbladet Play. Lukas och övriga IFK Vänersborg tar bussen direkt hem efter matchen och börjar ladda för hemmamöte med Vetlanda redan på fredag.

— Det är bara att nollställa hjärnan och göra oss redo för fredag, avslutar Forsström.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson