IFK fortsatt obesegrat efter drama

IFK Vänersborg var på väg mot en stark seger mot guldkandidaten Västerås SK, men gästerna kunde hämta upp en tremålsledning under matchen sista halvtimme och lagen fick dela på poängen i en match som slutade 5-5.

Det var fredagskväll och stämningen var hög i Arena Vänersborg inför mötet mellan de båda obesegrade lagen IFK Vänersborg och Västerås SK. Två lag som inlett Elitserien piggt och offensivt och det var precis den sortens bandy publiken bjöds på.

Böljande matchinledning
Spelet var böljande och båda lagen gick på attack när tillfälle gavs, IFK med ett metodiskt och effektivt passningsspel och VSK med sin sedvanliga breda offensiv. Lite dålig riktning på skotten och två duktiga målvakter (IFK Vänersborgs mål vaktades av Max Sundelius för första gången den här säsongen) var det som höll nollorna på resultattavlan intakta.

Det var VSK som inledde målskyttet efter att ett inspel från kanten av Oscar Gröhn brutits av Simon Blomkvist, men bollen studsade och gled retfullt långsamt över mållinjen. Hemmalaget tog dock tag i taktpinnen omgående efter målet och det dröjde inte många minuter innan Juho Liukkonen förvaltade IFK Vänersborg andra hörna i matchen till 1-1.

Starkt hemmaskytte
Fasta situationer var melodin för IFK den här dagen och innan halvtimmen var spelad hade Linus Hagman skjutit in 2-1 på hörna. Bara fem minuter senare fick samme Hagman chansen från straffpunkten efter att en IFK-spelare rivits ner i straffområdet. Straffen satt säkert intill Henrik Kjellsson och hemmalaget gick upp i en tvåmålsledning.

Den skulle dock bli kortvarig, bara ett par minuter senare drog IFK-bekantingen Christoffer Fagerström iväg på en omställning och tryckte sig runt hela IFK-laget innan han serverade bollen snett inåt bakåt till Robin Andersson som snärtade upp den i krysset från nära håll. IFK Vänersborg skulle dock få sista ordet i första halvlek när Joakim ”Kimmen” Johansson fick drömträff på hörna precis innan paus, och skickade in IFK i omklädningsrummet med en 4-2-ledning.

Drömmål av Viklund
Andra halvlek inleddes piggt av hemmalaget som förutom två misstänkta straffsituationer även fick in 5-2 tidigt, sedan Emil Viklund fått drömträff på ett skott som satt rakt upp i nättaket. Det blev startskottet på IFK Vänersborgs bästa period i matchen, man skapade mängder av chanser men Henrik Kjellsson visade varför han är landslagsmålvakt, samtidigt som IFK-spelarna borde ha förvaltat någon av chanserna bättre.

Och som bekant – ger man ett lag som VSK lillfingret så försöker de ta hela handen. De åt sig sakta in i matchen och släppte loss sitt tunga anfallsspel där de går framåt med många spelare och utnyttjar hela isens bredd, och IFK-spelarna fick slita hårt för att freda sitt mål. I den 64:e minuten fick VSK och Daniel Johansson in en reducering till 5-3 och spelövertaget började sakta falla mer i bortalagets favör. Hårt jobbande hemmaspelare och en Max Sundelius som stod för flera kanonräddningar – bland annat en benparad av den högre skolan – orkade stå emot till 79:e matchminuten när Daniel Johansson kunde göra 5-4.

Delad poäng trots VSK-bombardemang
Resten av matchen blev en hörnkavalkad från VSK som gick runt gång på gång och till slut fick man utdelning när Pontus Vilén kvitterade till 5-5 på en högerhörna med drygt fem minuter kvar. Båda lagen gick sedan för segern och vaskade fram ett par chanser vardera, men matchen slutade oavgjort.

– Det är fan jobbigt alltså, de trycker på första så det blir riktigt jobbigt och man får åka mycket skridskor, sammanfattade Hugo Nyman hur det är att möta Västerås till Elitserien Live efter matchen. Hugo som gjorde en ny bra match som högerback – utsedd till Matchens Älg av Älgarna – och ser bra saker i årets upplaga av IFK Vänersborg:

– Vi är hungrigare genom hela matchen, vi är mycket mer delaktiga och vi tror på det mycket mer.

Nu väntar bortamatch mot IFK Motala på tisdag utomhus i ett höstmilt Motala.

– Det blir en annan match än det här är så vi får se hur förutsättningarna är. Men vi går in i den matchen för att vinna, avslutar Hugo Nyman.

Uppdatering: Tisdagens match mot IFK Motala har blivit uppskjuten till 27/11. Nästa match för IFK Vänersborg blir således hemma mot Vetlanda lördag 19 november.

Text: Daniel Johansson Silvereld