IFK avgjorde i andra halvlek

IFK Vänersborg åkte på en stjärnsmäll mot SAIK i den förra omgången och var angelägna om att studsa tillbaka i kvällens hemmamatch mot Västerås SK, som kom till spel med två raka storförluster i ryggen. Hos IFK saknades sjuke Andreas Eriksson, som ersattes av Anders Englund.

Hedqvist gav IFK ledningen

Matchen inleddes i ganska högt tempo från båda lagen, där IFK skapade flest chanser med flera fina lyft mot Joakim Hedqvist  som tveksamt blåstes av för offside varje gång. Hedqvist skulle dock få revansch när han smällde in 1-0 på IFK:s första hörna.

Västerås kvitterade till 1-1 fem minuter senare när en boll lite turligt hamnade hos Jonas Nilsson som spelade Jens Blixt fri. IFK trummade trots det på bra och satte hög press på VSK:s backlinje. Den pressen ledde till att Alexander Zitouni kunde bryta ett uppspel och dra iväg ett, till synes, löst skott som gick stolpe in till 2-1 bakom David Movitz, som reagerade sent på det skottet.

Resten av halvleken blev händelsefattig. Västerås kom ingenstans och deras anfallsspel bestod mestadels av lyft mot anfallarna och bara vid ett fåtal tillfällen blev det halvfarligt, men IFK-försvaret och Gabriel Bridholm redde ut det utan större problem.

Västerås startade andra bäst

Framåt hade IFK vissa problem att komma till klara målchanser, även om man hade en del farliga vinkelskott. Hemmaledningen höll sig således oförändrad halvlek ut .

Västerås startade den andra halvleken klart bäst och piggast av alla var ex-IFK:aren Mikael Olsson. Han tog tag i bollen och frispelade Oscar Gröhn på vänsterkanten och IFK hade knappt hunnit ut ur omklädningsrummet innan det stod 2-2.

VSK hade här sin klart bästa period av matchen då IFK uppträdde passivt i försvaret och VSK hade bättre fart under skridskorna. Så när Joakim Hedqvist tryckte in en hörnretur från nära håll i 57:e minuten kom det som en hård smäll i magen på gästerna. VSK-spelarna ville ha målet bortdömt för spark, och kanske hade de rätt, men det var omöjligt för domarna att se i gröten av spelare.

Bra chanser för VSK – men IFK ryckte

Bara fem minuter senare var det dags för Hedqvist att trycka dit sitt tredje mål för kvällen när han sköt en hörna rakt upp i närmaste krysset till 4-2. Tvåmålsledningen blev dock kortvarig då förre IFK-spelaren Pekka Rintala i anfallet efter replikerade med VSK:s första hörnmål och gjorde ställningen till 4-3.

Så långt levde matchen i allra högsta grad, och VSK hade bland annat ett friläge som avslutades utanför och ett skott mot öppet mål som räddades av en försvarare. Någon kvittering kom aldrig utan istället skulle IFK Vänersborg dra ifrån ytterligare och döda matchen under de sista tjugo minuterna.

Det började med att Anders Englund slog in en målvaktsretur till 5-3 från nära håll efter Christoffer Fagerströms skott, och hårt jobbande Emil Viklund snappade minuterna senare upp en boll i VSK:s straffområde, rundade målvakten men fälldes. Domare Anders Kristiansson tvekade inte när han korsade armarna över huvudet. Straffen satte Joakim Hedqvist stensäkert i nättaket, 6-3.

Hårt jobb grund till segern

Västerås tog timeout men kom aldrig riktigt nära några ytterligare mål. Istället kunde Emil Viklund slå in en retur i nättaket på uppstuds efter skott från Hedqvist, och i slutsekunderna drev samme Hedqvist upp bollen central och släppte bollen ”blint” bakom ryggen till Martin Röing som hade störtat fram från sin liberoposition och helt fri tryckte in slutresultatet 8-3.

En till slut övertygande seger där IFK Vänersborg i andra halvlek körde över Västerås och vann halvleken med hela 6-2. Inget direkt skönspel från något av lagen under större delen av matchen men IFK kämpade stenhårt i 90 minuter, var täta i defensiven och utnyttjade sina chanser på ett effektivt sätt när de väl dök upp, och det räckte för att ta två nya poäng inför 1723 åskådare.

Joakim Hedqvist och Martin Röing utmärkte sig i ett överlag mycket bra IFK Vänersborg, liksom den hårt jobbande anfallaren Emil Viklund. I Västerås var Mikael Olsson klart bäst och låg bakom det mesta i anfallsväg.

VM-uppehåll väntar

Nu blir det ett VM-uppehåll då alla vi IFK-supportrar istället får gå till Arena Vänersborg och njuta av annan bandy i världsklass, innan elitserien fortsätter med bortamatch mot Gais Bandy den 5 februari.

Läs mer om matchen:

Matchbilder, Foto: Patrik Karlsson

”Vi kämpade ner dem”

Matchrapport

TTELA

VLT

Sveriges Radio Väst – intervju med Joakim Hedqvist