Förlust mot AIK med 3-4 och Edsbyn blir kvartsfinalmotståndare

Den sista elitseriematchen för säsongen slutade med förlust mot serietvåan i en jämn match.

AIK bjöds in direkt efter slarv i ett uppspel från IFK som blev till en gratishörna som William Arvidsson satte i mål efter två minuters spel och 0-1.

Att det gällde mycket för gästerna syntes tydligt och tidigt. AIK som jagade en andraplatsen i serien anföll friskt och Kimmo Kyllönens fina form var en anledning till att det inte blev några mål i baken.

Sakta men säker kom IFK in i matchen och Emil Viklund avslutade rappt från nära håll med hörna som följd. På den träffade Adam Herou Löf rätt till 1-1.

Joakim Johansson var tillbaka efter en tid i karantän med tre missade matcher och han prickade in nästa hörna till 2-1 efter 21.30. Två hörnmål på två minuter och IFK var i ledningen.

Spelet var riktigt böljande med som vanligt ett anfallsglatt AIK och ett hemmalag om också presterade framåt i ett högt tempo. Emil Viklund hade ett par bra avslut och var den som mest utmanade AIK:s försvar.

Det var många individuella åkningar som väntat från gästerna som också var grunden till kvitteringen, 2-2 genom Johan Esplund som sprätte in bollen fyraminuter före paus.

IFK fick slita i försvarsspelet mot det stjärnspäckade AIK och gjorde det bra under första halvlek.

– Vi var inte riktigt med i första halvlek men det blir bättre i andra. Jag tycker det var en bra bandymatch, säger Ari Holopainen. Vi kommer inte upp i bästa nivån men andra halvlek får vi ta med oss.

AIK satte press från start i andra halvlek och radade upp hörnor. På lagets tolfte hörnan lyckades Erik Pettersson ge AIK ledningen med 3-2 tio minuter in på halvleken.

IFK jobbade på för en kvittering och AIK samlade ihop sig i försvaret och gjorde det svårt för blåvitt att ta sig igenom som hade ett rejält bollinnehav men någon riktig målchans blev det inte av det.

Istället var det AIK som gjorde mål, återigen på en hörna. Alan Dzhusoev sköt in 4-2 och av de sju målen så kom fem på hörnor.

IFK gav inte upp och Edvin Isaksson tog sig fram men missade i ett mycket bra läge. I anfallet efter reducerade Niklas Holopainen till 3-4 när det var någon minut kvar och det blev slutresultatet.

Den andra halvleken var bättre från hemmalaget som var ordentligt med i matchen

En målsättning som IFK hade inför matchen var att ta med sig in god känsla in i kvartsfinalen och stort sett så lyckades det.

Nu väntar Edsbyn i kvartsfinal med start borta nästa onsdag och hemma i Arenan nästa fredag.

– Det är inte många som vill välja oss. Vi har visat ganska bra form det sista månaden och spelar en bandy som inte alla gillar med bra defensiv och bra kontringar. Det är bara härligt att slutspelet börjar. Vi har haft bra matcher mot Edsbyn så chanserna är goda. Det blir en härlig matchserie. Nu är det slutspel, det vi gjort tidigare spelar ingen roll. Det gäller att våga spela ut. Edsbyn vill köra och det vill vi också så det blir härliga matcher, säger Ari.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno

Fler bilder …

IFK Vänersborg-AIK-Bandy3-4 (2-2)