Delad pott på Zinkensdamm

IFK närmast segern mot Hammarby, men fick nöja sig med en poäng.

Det var ett ordinarie IFK-lag som skrinnade ut på Zinkensdamms IP för säsongens första match på den arenan (fram tills nu har Hammarby spelat i bandyhallen i Gubbängen) och lagom till matchstart påminde vädergudarna oss om varför fler och fler bandylag flyttar inomhus permanent, när det började regna ganska ordentligt. Tur i oturen var att det regnade såpass kraftigt att isen blev blöt utan att bli hoppig eller alltför svårspelad, men trots allt påverkade det spelet en del i första halvlek. Lyften blev fler än vanligt och bolltappen lite mer frekventa från båda lagen. 

Fagerström bröt dödläget
Inget av lagen lyckades riktigt ta sig fram till farliga målchanser under stora delar den första halvleken, till viss del sannolikt pga regnet men även bra försvarsarbete från båda lagen. Hammarby hade den bästa chansen inledningsvis när Alexander Egorychev vek in och sköt ett skott rakt framifrån som Kimmo Kyllönen parerade. IFK Vänersborg skapade lite halvchanser men ingen riktigt het målchans. Det skulle krävas en hörna för att bryta dödläget och det var Hammarbys Christoffer Fagerström som slog in 0-1 med tio minuter kvar på halvleken.

Strax efteråt blev det upprörda känslor i IFK-laget när man tyckte att Jakob Jenefeldts avslut på en hörnvariant träffade en Hammarbyspelares arm på mållinjen, men domarna kom efter lite konferens fram till att det inte var någon straff. IFK skulle dock få in en kvittering ändå innan pausvilan efter att Ilja Grachev serverat Niklas Nyqvist en fin boll i djupet varpå han rundade närmaste Hammarbyförsvarare och spelade snettinåtbakåt till Emil Viklund som med ett direktskott satte dit 1-1.

Bättre is bäddade för fler mål i andra
Till den andra halvleken hade regnet mestadels upphört och det blev lättare för lagen att spela längs isen, vilket Hammarby var snabbast med att utnyttja när man rullade upp IFK-försvaret fint och en fri Alexander Egorychev kunde sätta dit 1-2 till Hammarby i den 53:e minuten. Vänersborg skulle dock återigen replikera och den här gången var det Jakob Jenefeldt som höll sig framme och slog in en retur till 2-2. Förarbetet stod Joakim Johansson för med en väl avvägd lyra som Markus Kumpuoja plockade ner och han lyckades få iväg ett bra avslut, men Hammarbymålvakten gjorde en kanonräddning. Returen kunde dock varken han eller försvararna göra något åt.

Joakim Johansson var även i allra högsta grad inblandad i IFK:s ledningsmål i den 70:e minuten – det var nämligen han som förvaltade en vänsterhörna till 3-2 till Vänersborg. Hammarby började efter ledningsmålet jaga en kvittering men IFK stod upp väl i defensiven och släppte inte till några jättechanser till stockholmarna, det var dock ett IFK-lag som med en spelare på utvisningsbänken blev mer och mer tillbakapressat av ett Hammarby som klev upp högt med mycket folk. Med tio minuter kvar tog Ari Holopainen timeout, men strax efteråt kunde Hammarby istället kvittera efter att David Pizzoni Elfving brottat in 3-3 efter att Daniel Mossberg slängt in en lyra på vinst och förlust i straffområdet.

IFK närmast segermål
Då återstod tio minuter av matchen men något direkt momentum fick inte hemmalaget efter kvitteringen. Istället var det IFK Vänersborg som kunde vinna boll och ställa om på ett Hammarby som drog på sig ett par utvisningar i slutet, men trots att man skapade ett gäng riktigt bra chanser och ett par hörnor så lyckades Hammarby freda sitt mål och hålla undan till delad poängpott.

— Jag tycker att det är en jämn match, säger IFK Vänersborgs poängfixare Joakim Johansson till Sportbladet Play efter matchen.
— Vi är närmast i slutet, men samtidigt är de jävligt starka när de får in ett kvitteringsmål så snabbt efter timeouten så det är nog rättvist med ett kryss här i dag tror jag.

Näst på tur för IFK Vänersborg är en efterlängtad hemmamatch i Arena Vänersborg när Bollnäs GIF kommer på besök. Den matchen spelas kl 17.00 på lördag.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno