Delad poäng i Västerås

IFK Vänersborg stod för en riktigt stark insats borta mot regerande mästarna Västerås SK och fick med sig en poäng med mersmak hem till Vänersborg.

Ett par förändringar i truppen jämfört med matchen mot Hammarby kunde noteras från start: Jesper Bryngelson var tillbaka på tränarbänken och istället kom Vincent Mayborn och lånet Sebastian Brandt in i laget. IFK-målet vaktades denna kvällen av Anton Svensson.

Som vanligt när Vänersborg och Västerås möts blev det ett svängigt och sevärt möte mellan två bra lag. IFK stod upp nog så väl mot guldfavoriten och fortsatte på den senaste tidens inslagna väg med tajt och noggrant försvarsspel, hårt jobb och kreativt, fartfyllt anfallsspel. Det var dock hemmalaget som skulle ta tidig ledning på hörna genom Rasmus Sjöström, men den blåvita repliken kom blixtsnabbt; ett väl avvägt lyft från Adam Herou Löf letade sig fram till Kalle Lempinen som rundade såväl libero som målvakt och rullade in kvitteringen 1-1.

VSK var det nog bättre laget första halvtimmen och styrde spelet, men kom egentligen ingenstans utan tvingades ut mot kanterna och fixa hörnor, medan IFK fortsatte hota i sitt omställningsspel. Nästa mål skulle bli IFK Vänersborgs och det var Joakim Johansson som pangade in en vänsterhörna 2-1. Denna gången var det dock Västerås som skulle replikera snabbt, i princip direkt på avslag frispelade Jesper Jonsson lagkamraten Martin Flodström som lyfte in 2-2.

Ytterligare två mål skulle falla innan paus, ett för vardera lag. VSK tog först återigen ledningen på hörna innan Kalle Lempinen serverade Sebastian Brandt en djupledsmacka som förvaltades med ett säkert avslut i mål till 3-3.

Den andra halvleken bjöd på samma matchbild som den första, böljande bandy mellan två lag som vågade anfalla och gjorde det bra. VSK återtog ledningen genom Martin Landström efter dryga fem minuters spel men Sebastian Brandt kvitterade tämligen omgående när han från nära håll petade in sitt andra mål för dagen efter starkt förarbete av Adam Herou Löf.

När 25 minuter återstod av matchen återtog IFK Vänersborg ledningen efter att Hugo Sjöling hittat Linus Hagman med en öppnande passning och resten skötte Linus; ett skott från minst 35 meter som satt stenhårt i nättaket bakom landslagsmålvakt Kjellsson i VSK-målet. IFK:s ledningsmål utlöste en frenetisk jakt på kvittering från hemmalaget sida, men Anton Svensson storspelade i målet och fick god hjälp av en lugn och trygg backlinje som såg till att hålla Västeråsspelarna utanför sig.

Det kostade dock en mängd hörnor och till slut kunde IFK inte stå emot längre utan Daniel Johansson kunde kvittera till 5-5 på en högerhörna med drygt fem minuter kvar av matchen. Dessförinnan hade Kalle Lempinen chansen att göra ett drömmål av den högre skolan och även Niklas Holopainen hade en bra målchans, men Henrik Kjellsson stod för två riktigt bra ingripanden för att hålla VSK kvar i matchen.

Båda lagen hade chanser att avgöra matchen i slutminuterna men inget mer mål skulle falla utan lagen fick dela på poängen denna gång, något IFK-spelarna såg nöjda ut med trots att man faktiskt var det lag som var närmast segern den här kvällen.

– Vi är jättenöjda med att åka härifrån med en poäng. Vi gör det fantastiskt bra och jobbar oerhört hårt på lite spelare, så grabbarna är fantastisk bra idag, konstaterade tränare Jesper Bryngelson efter matchen i Bandypuls sändning. 

Ny match väntar för IFK Vänersborg redan på fredag kl 19, då är det hemmamatch mot IK Sirius som står på menyn i vad som kan bli en ny jämn, välspelade och spännande bandymatch. Det vill ni inte missa!

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson