Tredje raka segern kom mot Broberg

David Erkenborn storspelade mot Broberg. Foto: Patrik Karlsson

IFK Vänersborg startade mötet med Broberg med två raka segrar i ryggen och samma lag som mot Villa senast, med undantaget att David Erkenborn vaktade målet istället för febersjuke Gabriel Bridholm, och Christoffer Norin ersatte revbensskadade Henric Eriksson som vänsterhalv.

Bra Broberg-start

Broberg inledde piggt och skapade ett par halvchanser när man kom runt på kanterna och slog in bollen i straffområdet. Redan tidigt märktes det att Broberg fokuserade på att vara täta hemåt och kontraslå snabbt och hårt när IFK tappade bollen i uppspelsfasen – vilket tyvärr skedde för ofta inledningsvis.

Broberg tog en rättvis ledning i den sjunde minuten när Joel Edling stod för en fin prestation utanför straffområdet och pricksköt in 0-1. Strax efter står Robin Lundqvist för en fin prestation när han glider igenom, skjuter från distans och Christoffer Fagerström slår in returen i mål. Tyvärr för hemmalaget dömdes målet bort för offside.

IFK hade under första halvleken ganska svårt att komma igenom Brobergs kompakta försvarsmur. Passningstempot var för lågt och det slarvades för mycket. Broberg fick matchen dit de ville, och kom i många blixtrande kontringar. Försvaret och Erkenborn var dock med på noterna och några riktigt heta målchanser skapade inte gästerna.

Grovt matchstraff vände matchen

Efter halvtimmen spelad vände dock matchen till IFK Vänersborgs fördel. Jonas Nygren föll till isen långt utanför spelet och den då utvisade Stefan Larsson hoppade in på isen för att titta till sin lagkamrat. Detta är inte tillåtet och förmodligen var det också därför som domaren Jonas Kandell inte hade något val än att ge Stefan Larsson rött kort och matchstraff.

Bedömningen grovt matchstraff för olämpligt uppträdande antyder dock att det kanske inte enbart var för att Larsson beträdde isen för tidigt som han blev visad det röda kortet.

Händelsen tvingade i alla fall Broberg att spela i över en timme med en man mindre på isen, och då blev det genast jobbigt för söderhamnarna. IFK tog över matchen mer och mer och kvitterade också till 1-1 när Andreas Eriksson slog in en hörnretur från nära håll. Mer mål mäktade inte IFK med i den första halvleken, men momentum i matchen hade helt klart skiftat efter matchstraffet.

Zitouni jobbade till sig första målet

I andra halvlek klev IFK ut och såg bestämda ut medan Broberg uppträdde avvaktande och inte såg ut att han energin att både försvara sig och anfalla med en man mindre. Trycket mot duktige Dennis Wasberg i Brobergs mål var närmast konstant redan från start och så småningom kom också utdelningen.

Det var duktige och hårt, hårt jobbande Alexander Zitouni som höll sig framme på en hörnretur och tryckte in bollen i mål, hans första mål för säsongen. Detta efter 51 spelade minuter. Broberg förmådde inte skapa mycket mer än en farlig målchans i inledningen av andra halvleken – Ted Bergström som slumpartat fick fritt läge men Erkenborn gjorde en grym benparad – framåt medan IFK åkte sönder Brobergsförsvaret och pepprade iväg skott mot mål.

I anfallet efter Bergströms jätteläge driver Joakim Hedqvist upp bollen centralt och slår en delikat genomskärare genom tre gulsvarta försvarare fram till Christoffer Fagerström som iskallt väntar ner Dennis Wasberg och sätter 3-1 till IFK. Ett fantastiskt vackert bandymål och Hedqvist visade där att han inte bara kan skjuta som häst.

IFK-dominans borde gett fler mål

Resten av matchen blev en avslagen historia. Broberg blev griniga och började dra på sig utvisningar och IFK dominerade stort. Vid ett tillfälle fick IFK-spelarna sju skottlägen mot Brobergs mål i samma sekvens, men räddade inte målvakten så stod en back på mållinjen i vägen. Lite senare hade även Andreas Eriksson ett skott i stolpen och Robin Lundqvist träffade undersidan av ribban.

Nej, några mer mål blev det inte i matchen. Broberg ryckte upp sig lite i slutet av matchen när IFK fick ett par snabba utvisningar men lyckades inte få in någon reducering.

Jämfört med annandagens bandyfest var detta ett sömnpiller men IFK gör det man ska, man spelar stabilt i defensiven och segern kunde och borde varit större sett till antalet chanser man skapar. Laget har nu tre raka segrar och ordentlig vind i seglen inför fortsättningen där fyra (!) raka bortamatcher väntar.

Röing, ”Zitto”, ”Erken” och Petter bästa IFK:are

I IFK Vänersborg förtjänar Martin Röing beröm för sitt stabila liberospel, och Petter Andersson var återigen mycket företagsam i offensiven. Alexander Zitouni åker skridskor som en furie i 90 minuter och fick idag ett mål som belöning för slitet. David Erkenborn gjorde också en fin match med flera kvalificerade räddningar i svåra lägen.

Bäst i Broberg var målvakten Dennis Wasberg tillsammans med halven Simon Folkesson.

Matchbilder, Foto:Patrik Karlsson