Klar seger för IFK

Juho "Lippi" Liukkonen sätter 5-0 på hörna Foto:Patrik Karlsson

Det blev en klar seger för IFK Vänersborg i fredagens hemmamöte mot nykomlingen IFK Motala. 7-0 skrevs segersiffrorna till, och matchen kan sammanfattas som ett gediget dagsverke av IFK.
-Jag är nöjd, framförallt på sättet vi gör det på, sa IFK-tränaren Ari Holopainen. Vi gör det vi bestämt, och jag är väldigt nöjd med vår prestation.

Framförallt var det en öppen och underhållande match, och Motala som är nykomling spelade en förvånansvärt positiv bandy. Över 90 minuter var dock IFK klart bättre och det fanns mycket positivt att ta med för hemmalaget.

-Vi håller vår defensiv bra idag och det är jag jättenöjd med, sa Holopainen. Sen är det många som vill ha boll och bidra till spelet och det är också väldigt positivt.

I onsdags gjorde Felix Callander elitseriedebut för IFK, och denna kväll fick han förtroendet igen och han fick mycket speltid. Det var också Felix som satte färg på matchen inledningsvis. Redan efter sex minuter avlossade han ett bra skott som Motala målvakten Hugo Lundqvist fick lämna retur på och den returen satte Johan Koch i mål.

Drygt tio minuter senare var Callander igenom igen och denna gång rundade han Lundqvist i målet, och just när han skulle lägga in bollen, blev han hakad och IFK fick straff. Straffen satte Joakim Hedqvist säkert fram till 2–0 för hemmalaget.

-Jag är nöjd med min insats, och jag är väldigt glad att Ari och Peter ger mig förtroende att spela. Jag har flyttat till Vänersborg för att jag vill utvecklas och bli en bättre bandyspelare, och det kommer jag att bli här, sa en glad Felix Callander.

IFK gjorde ytterligare ett mål innan paus, och det var Mikko Lukarilla som slog in en hörna.

-Det gick lite lätt i början så vi slappnade av för mycket i slutet på den första halvleken. Vi snackade igenom det i paus, och i den andra halvleken gjorde vi det jättebra, menade tränar Ari.

Mikko Lukarilla inledde också målskyttet efter paus, och det redan efter 40 sekunder. Juho Luikkoen lyfte perfekt till Jocke Hedqvist som plockade ner och friställde Mikko som kunde lägga in bollen i öppet mål. Efter detta mål var matchen avgjord och IFK kunde spela ut. Tre ytterligare mål blev det och det var i tur och ordning.

Juho ”Lippi” Liukkonen gjorde 5-0 på hörna. Emil Viklund var näste målskytt på ett sologenombrott, och sedan avslutade Lippi med sitt andra mål när han slog in en hörnretur.

I matchens slutskede hade sen Felix Callander återigen ett ypperligt tillfälle att få göra sitt första elitseriemål, när han fick iväg en riktig kanon mot Motala-målet. Tyvärr fick Felix se bollen träffa stolpen.

-Det var nära mål idag, men jag tror att det kommer, sa Felix. Det var i alla fall väldigt roligt att spela idag, och jag kämpar varje dag för att ta en ordinarie plats i laget. Min inställning är alltid 110% och vore den inte det så kunde jag lika gärna spela hemma i Norge.

Många bra i IFK ikväll. Juho Liukkonen återigen tvåmålsskytt, och denna gång även Mikko Lukarilla, och det passade ju bra med fyra finländska mål i en match mellan två blåvita lag. På mitten var Emil Viklund aktiv och drivande och bakåt gjorde försvaret en gedigen insats. Detta lovar gott inför söndagens match mot Sirius borta.

Text: Svante Johansson