IFK-seger efter ny rysare

Kvartsfinal 2: IFK Vänersborg – Hammarby 8-7 (6-1)

Ställningen är  1-1 i bäst av fem matcher

IFK-spelarna stannade kvar länge på isen och tackade publiken för stödet. Foto: Patrik Karlsson

Ledning med fem mål i halvtid, och det såg ut att bli en säker blåvit seger. Men Hammarby drog igång vändningen med drygt 20 minuter kvar – igen.

– Vi har helt klart en del att prata om, konstaterar Joakim Hedqvist efter rysaren.

På Zinkensdamm i lördags stod klockan på 69.37. I tisdagens hemmamatch var motsvarande siffra 68.24.

I båda fallen hade IFK Vänersborg en fyramålsledning, men vid vid båda tidpunkterna inleddes också Hammarbys framgångsrika jakt på kvittering.

Allt började så säkert, så vackert och så tryggt. Innan matchen var en kvart gammal hade Vänersborg ryckt till sig en ledning på 3-0, och efter halva matchen stod det hela 6-1.

– Det är konstigt, första halvlek är en total överkörning där 6-1 är i underkant. Vi har helt klart en del att prata om i laget, säger en konfunderad Joakim Hedqvist efter slutsignalen.

Samtidigt sätter han ord på det som alla i hallen tänkte. Vad var det som hände egentligen?

IFK var flera klasser tyngre i första halvlek, och blixtsnabbe tvåmålsskytten Emil Viklund var ett ständigt hot. Efter pausen fick man dock omedelbart problem i defensiven, och bollen studsade bortalagets väg. Hammarby gjorde två mål inom loppet av åtta minuter, men när Christoffer Fagerström satte 7-3 efter en spelad timme trodde nog de flesta att läget var under kontroll.

Men historien upprepade sig, och återigen blev det tydligt att en fyramålsledning med 20 minuter kvar inte är att betrakta som bärande när det gäller bandy. Innan domaren blåste av vid full tid hade Hammarby lyckats kvittera till 7-7. Dags för sudden death igen, men denna gången utan straffar. Och med en lyckligare utgång.

I slutet av den första övertidshalvleken fick Hammarby Per Einarsson utvisad. Dessförinnan hade Pertti Virtanen räddat IFK kvar i matchen med en par svettiga räddningar, och atmosfären bland de 2 500 på läktaren var minst lika adrenalinstinn.

Tidigt i den andra 10-minutersperioden fick även Jesper Jonsson sätta sig i det grönvita utvisningsbåset, och därefter verkade Hammarby mest jaga ett nytt straffavgörande.

IFK försökte ta kommandot, men det dröjde till de sista, darriga minuterna innan Mikko Lukkarila kunde stöta in en retur i mål.

Efter ett vilt firande, såväl på plan som runt den, var det svårt att samla intrycken utan att sammanfatta situationen på enklaste vis.

– Det är 1-1 i matchserien, och tillbaka på noll igen. Nu ska vi suga på det här en stund innan det är dags för ny match, säger Hedqvist.

Den stunden blir dock inte särskilt lång, då laget åker upp till Stockholm för den tredje kvartsfinalen redan på torsdag. Joakim Hedqvist konstaterar även att det redan nu står klart att det blir en till hemmamatch på lördag.

– Det var 2 500 på läktaren ikväll, men på lördag vill vi ha minst 3 500. Vi bjuder ju uppenbarligen på en del spänning.

Text: Rickard Sköld